Sport

Geslaagd jeugdtoernooi

Zaterdag 13 april was er alweer het zevende jeugdtoernooi van Tang Soo Do School Jip Kye Sohn. Dit toernooi werd gehouden in IKC ‘het Noorderlicht” aan de Domela Nieuwenhuisstraat. Er was een mooie opkomst. De jeugd had veel toeschouwers meegenomen.

Om precies tien uur begon het toernooi. Na de groetceremonie werd het openingswoord gedaan door Masters Marja en Bauke Dijkstra. Hierna werd de warming up gegeven door Master Marijke. Hierna werd aan de deelnemers en het publiek nog uitgelegd hoe de regels bij de loopvormen, Bong en breken werken. Bij het sparren werd uitgelegd welke technieken gebruikt mogen worden en welke technieken niet. Het toernooi begon met de Hyungs. Een Hyung is een loopvorm, een stijlvorm, met een vast patroon, waarbij gelet wordt hoe de technieken worden uitgevoerd.

Op veld 1 werd begonnen door de jeugd vanaf witte band tot oranje band. De jury in deze poule bestond uit Master Marja Dijkstra, Master Marijke Dijkstra en Edwin Muurling en werden ondersteund door Femke Dijk en Ivar van Dijk. In deze poule waren de studenten erg aan elkaar gewaagd, en moesten er wel vier nogmaals de loopvorm laten zien, omdat zij een gelijk aantal punten kregen.

De winnaars in de poule Hyungs waren: 1. Senna van der Schaar; 2. Isa Beers; 3. Delano Brouwer

 

Op veld 2 begonnen de groene band tot de rode band. Hier bestond de jury uit Master Bauke Dijkstra, Jeroen Dijkstra en Ria Rieken. Zij werden ondersteund door Joas van Dijk en Renata Wouda.

De winnaars in deze poule waren: 1. Ben Wouda; 2. Rune van Dijk; 3. Sverre van Dijk

 

Hierna kwam voor de jeugd een nieuw onderdeel, namelijk de Bong. Een Bong is een stok, ongeveer gelijk aan de eigen lengte. Je kunt met de Bong ook een loopvorm doen, maar omdat de jeugd nog niet zolang hiermee hebben geoefend, bestond dit onderdeel uit: laat maar zien wat je met een Bong kan. Heel verrassend waren de technieken die werden gedaan.

Op veld 1 waren de winnaars: 1. Senna van der Schaar; 2. Delano Brouwer; 3. Tore van Dijk

Op veld 2 waren de winnaars: 1. Ben Wouda; 2. Rune van Dijk; 3. Sverre van Dijk

 

Na dit onderdeel kwam het onderdeel sparren, een vrij gevecht, waarbij verschillende technieken kunnen worden gebruikt om een punt te krijgen. Bij Tang Soo Do gaat het niet om het raken, maar om het uitvoeren van de techniek op de juiste manier. Op beide velden ging het er fanatiek aan toe, iedereen deed zijn uiterste best om winnen. En zoals altijd kan er maar één de beste zijn.

Op veld 1 waren de winnaars: 1. Delano Brouwer; 2. Isa Beers; 3. Manuel de Boer

Op veld 2 waren de winnaars: 1. Wail Ibn El Kadi; 2. Ben Wouda; 3. Rune van Dijk

 

Hierna kwam het laatste onderdeel, en voor velen een favoriet onderdeel: breken. De deelnemers mogen hier twee plankjes breken met de hand of de voet. De bedoeling is dat het plankje in één keer doorgeslagen of -getrapt wordt, waarbij de gebruikte techniek op de juiste manier moet worden uitgevoerd. Hier kon je ook duidelijk het verschil in bandkleur zien. De hogere banders maakten moeilijke technieken en zelfs achter ingedraaide technieken. Deze technieken zijn lastig, omdat je even het oogcontact verliest met het plankje.

De uitslag op veld 1 was: 1. Astrid Miedema; 2. Manuel de Boer; 3. Senna van der Schaaf

De uitslag op veld 2 was: 1. Roan Beers; 2. Wail Ibn El Kadi; 3. Ben Wouda

 

Na deze vier onderdelen was er voor de deelnemers even een korte pauze, waardoor de jury snel aan het rekenen moest om te kijken wie op dit toernooi de grote kampioen werd. Aan een prijs wordt een cijfer toegekend en de deelnemer met de hoogste punten is de grote kampioen. Het onderdeel Bong werd hier niet in mee genomen, omdat dit, voor verschillende deelnemers, nog niet een officieel onderdeel is.

De prijswinnaars kregen allemaal hun prijs uitgereikt door Edwin Muurling. De vrijwilligers kregen uit handen van Master Bauke nog een kleine attentie voor hun vrijwilliger deelname. Hierna werd bekend gemaakt wie de grote kampioenschap beker in ontvangst mocht nemen.

Ben Wouda had door het behalen van een eerste prijs op Hyungs, een tweede prijs op sparren en een derde prijs op breken de meest punten met een voorsprong van maar liefst vijf punten op de nummer twee. Tot slot kregen alle deelnemers nog een herinneringsmedaille uitgereikt.

Hiermee werd Ben Wouda de grote kampioen van het jeugd toernooi van Jip Kye Sohn en de kampioenschapsbeker mocht hij ontvangen van Master Bauke. Na een kort slotwoord was het tijd voor de groetceremonie en de groepsfoto.

 

Een super geslaagd toernooi, waarbij sportiviteit voorop stond. Iedereen gunde het elkaar om te winnen. Tang Soo Do School Jip Kye Sohn traint met de jeugd vanaf zes jaar op de donderdagavond  en voor volwassenen op de maandagavond in IKC Het Noorderlicht.

Mocht er belangstelling zijn, iedereen is welkom. Voor meer informatie zie www.tangsoodojks.nl en www.facebook.com/jipkyesohn.

|Doorsturen

BuienradarAgenda