Eerste thuisnederlaag in competitie fc Harlingen

Een op revanche belust team van fc Harlingen is er niet in geslaagd de grote nederlaag van de eerste competitiewedstrijd uit bij Nieuweschoot weg te werken. De wedstrijd was eigenlijk al na een kwartier beslist. Zo snel had de tegenstander en de thuisclub het ook niet verwacht.

Eerste nederlaag thuis in de competitie voor fc Harlingen. (Foto: D. Breidenbach)

Trainer Gerrie Schouwenaar zal zijn team wel geconfronteerd hebben met de eerste wedstrijd in Nieuweschoot, maar als je zo aan de wedstrijd begint als fc Harlingen, kun je nooit een wedstrijd winnen. Al na twee minuten ging de bal op de stip, omdat doelman Panbakker een spits van Nieuweschoot vakkundig neerlegde. Oorzaak van zijn handelen was een slechte terugspeelbal vanaf links in de verdediging en dat zou ook niet de laatste zijn. Routinier Jelmer Anema schoot onberispelijk in, 0-1. Of ze er bij fc Harlingen niks van geleerd hadden, gebeurde even later weer hetzelfde, Nieuweschoot onderschepte de bal en door middel van een slimme combinatie werd het twee minuten later 0-2 door Jacob van der Heijden. Ook het derde doelpunt kort daarna had als oorzaak weer een foute terugspeelbal. In eerste instantie werd die fout nog hersteld, wel echter ten koste van een corner. De prima genomen corner werd door Patrick Ventura hoog boven iedereen uitkomend prima ingekopt en zo werd het na een kwartier al 0-3. En wat stelden de jeugdige spelers hier tegenover, lang niet genoeg. Nieuweschoot was fysiek duidelijk nogal wat sterker, waren veel meer ervaren en hadden in aanvoerder Nicky ten Hoeve een levensgevaarlijke spits die voorop ging in de strijd, het duel nooit schuwde en ook uitdeelde. Na een half uur moest Sven Dijkstra geblesseerd het veld verlaten. Hij werd vervangen door Niels Vlottes die in de spits ging spelen en Patrick van der Waard zakte een linie. Nieuweschoot bleef de betere en gemakkelijker voetballende ploeg. Fc Harlingen probeerde de bakens wel te verzetten, waren veel te slordig in de passing. Bas Helfferich scoorde nog wel met een mooi schot, scheidsrechter Wijnstra keurde het doelpunt af, er zou een overtreding op een speler van Nieuweschoot zijn begaan. Omdat beide partijen niet tot scoren kwamen werd de ruststand 0-3.

Iedereen van de thuisclub hoopte dat de rust de spelers goed had gedaan en er gestreden zou worden voor een beter resultaat. Nieuweschoot werd meteen vanaf de aftrap gevaarlijk maar keeper Panbakker redde bekwaam. De wedstrijd was in de tweede helft wel wat meer in evenwicht maar fc Harlingen kon geen vuist maken. Een pluspunt was wel dat een aantal spelers hun duels meer wonnen, zonder anderen te kort te doen was het middenvelder Jesse Mulder die het goede voorbeeld gaf. Ook nu werd er wel geprobeerd aanvallen op te zetten, toch werden er nog veel teveel ballen bij de tegenstander in geleverd. De eindpass zal goed moeten zijn anders kun je het wel schudden. Wat de spelers wel hebben is een geweldige inzet. De komende wedstrijden worden belangrijk, er zullen punten gepakt moeten worden. Arjan Outhuyse en Jesse werden nog gewisseld en Marco Zeilmaker en Youri Bouwma kwamen in de ploeg. Beide ploegen probeerde nog tot scoren te komen. Nieuweschoot kreeg een niet te missen kans die hopeloos werd gemist. Uit een paar vrije trappen probeerde fc Harlingen het, maar ook dat lukte niet. Er werd dus niet meer gescoord.

Opstelling fc Harlingen: Egbert-Jan Panbakker, Pier Zaagemans, Mateusz IJpe, Sven Dijkstra (Niels Vlottes), Bas Helfferich, Frank Claasz Coockson, Martin van Andel, Arjan Outhuyse (Marco Zeilmaker), Jesse Mulder (Youri Bouma), Patrick van der Waard, Remko Zandberg.