Sport

Eerste speelronde Copini 60+ kaatscompetitie 2018

Onder ideale weersomstandigheden werd maandagavond de eerste competitieronde gespeeld. Ondanks enkele afzeggingen wegens blessures en vakantie kon er met 4 volledige parturen in 2 perken gekaatst worden.

Het was voor veel kaatsers na het zaalkaatsen gedurende de winterperiode weer even wennen met de omschakeling naar het veld. Aan de grasmat kon het in ieder geval niet liggen, want die ligt er dankzij deskundige adviezen van Jan Nieuwenburg bij als een biljartlaken.

In perk 1 kaatste partuur 1 met Rick Vlieger, Gerrit Bijdeweg en Jan van der Heide tegen partuur 2 bestaande uit Klaas Kloosterman, Ysbrand Brandsma en Wiebe Dijkstra.

Partuur 1 nam al snel een 2 – 0 voorsprong omdat partuur 2 weinig tegenstand kon bieden. Partuur 1 kwam zelfs op een 3 – 0 voorsprong voordat partuur 1 een eerst pakte. Partuur 2 maakte te veel opslagfouten terwijl Jan van der Heide het hoofd koel hield en degelijk kaatsend op blote voeten de opslagballen wel binnen de perklijnen hield.

Nadat de stand ondertussen 4 – 1 was geworden pakte partuur 2 het 2e bordje 4 – 2 en leek er bij een stand van 2 – 6 in het volgende eerst zelfs een 3e bordje bij te komen. Onder aanvoering van Rick Vlieger en een resoluut optredende Gerrit Bijdeweg werd die hoop de bodem ingeslagen en pakte partuur 1 op de stand 6 – 6 niet alleen het 5e eerst, maar maakte de partij ook gelijk maar uit. Eindstand 5 – 2 + 6 – 0.

 

In perk 2 kaatste partuur 3 met Johannes Hinrichs, Jan Kwast en Hobbe Kooistra tegen partuur 4 bestaande uit Frans Alberda, Douwe Broersma en Thom Zuiderhof. Op papier 2 gelijkwaardige parturen wat in het wedstrijdverloop ook direct zichtbaar werd doordat

het 1e eerst op de stand 6 – 6 in het voordeel van partuur 4 werd behaald 0 – 1.

Het 2e eerst werd mede door een sterke opslag van Douwe Broersma veroverd alvorens partuur 3 weer op een stand van 6 gelijk een bordje pakte 1 – 2. Thom Zuiderhof en Frans Alberda sloegen vanuit het perk dikke kaatsen en er was zo nu en dan leuk tussenspel te bewonderen voor de aanwezige toeschouwers. Het meetlint moest er zelfs aan te pas komen om te bepalen naar welk partuur de punten gingen.

In deze enerverende partij pakten beide parturen om beurten een eerst 2 – 3 waarna partuur 4 op de stand 6 gelijk het 4e bordje pakte 2 – 4. En toen kantelde de partij doordat partuur 3 zich herpakte terwijl partuur 4 slechter ging kaatsen. Hobbe Kooistra had succes met zijn opslag door enkele zitballen en Douwe Broersma miste enkele ballen in het achterperk. Ook Frans Alberda maakte enkele dure opslagfouten waardoor partuur 3 op gelijke hoogte kwam en gelijk doorliep naar de overwinning. En zo kon een glunderende Johannes Hinrichs tevreden terugzien op zijn debuut bij de Copini 60+ competitie. Eindstand 5 – 4 + 6 – 0.

|Doorsturen