Sport

Duiven Jan Hoogland leveren beste prestatie van Nederland

Jan Hoogland uit Midlum mag zich grootmeester noemen: zijn duiven leverden landelijke gezien een topprestatie op het onderdeel vitesse.

 

In de duivensport zijn er diverse competities op verschillende niveaus. Landelijk is het zeer moeilijk om hier bij te komen; je strijdt tegen 18.000 duivencoaches op verschillende onderdelen. Je hebt vitesse (tot 300 km), midfond (300 tot 450 km), eendaagse fond (450 tot 700 km), jonge duiven (tot 500 km) en de marathon, van 750 tot 1350 km. De vitesse-vluchten zijn de wat kortere meestal wat snellere vluchten, en hier word het seizoen ook mee begonnen. Dit jaar gaat het om negen vluchten. 

Een oefenvlucht verliep niet goed voor Jan, en dat was teleurstellend, want je wilt een goed gevoel krijgen, dat je duiven klaar zijn voor het seizoen. Daarna werd de eerste officiële vlucht afgelast in het noorden. En toen kwam de memorabele vlucht V16 vanuit Deurne op 20 april, met een oostenwind gingen er 21.658 duiven los om 9.30 uur. De eerste meldde zich om 11.55.17 uur en binnen 17,5 minuut kon het hok dicht en waren alle 17 duiven van Jan thuis, en nadat alles uitgerekend was, bleken ze alle 17 in de punten te zitten. Het gaat hier om het percentage dat je klokt; je bent niet alleen afhankelijk van een topduif maar van het collectief.

Dat dit een goede prestatie was had hij wel in de gaten maar dat dit ging leiden tot de beste van Nederland was nog afwachten. Wekelijks als het duivenboekje kwam, eerst kijken naar de stand. En afgelopen week kwam het verlossende woord: na de negende vlucht was er niemand in heel Nederland die een betere prestatie had dan Jan.

In het najaar volgt er een huldiging en zal de prijs in ontvangst worden genomen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda