Doek valt voor fc Harlingen

Door de promotie/degradatie wedstrijd tegen Dronrijp ruim te verliezen is de degradatie van het eerste team van fc Harlingen naar de vierde klasse een feit. Bij winst was er nog een tweede wedstrijd geweest om zich te handhaven, helaas is dat niet gelukt. Dronrijp met hun bekende voetbal en tomeloze inzet vanaf het eerste fluitsignaal gaf de Harlingers het goede voorbeeld, maar dan moet je dat wel volgen. Volgend jaar nieuwe kansen onder een nieuwe trainer.

Penalty genomen door Arjan Outhuijse.

Trainer Duco Mulder had voor een andere opstelling gekozen, Vincent van der Werf op doel, Stefan Adema laatste man, Sjouke Bootsma voorstopper en Patrick van de Waard linksachter en Frank Claasz Coockson op rechts. Ane Schaap speelde achter de spitsen Kevin Jaarsma en Sander Zeilmaker. Het middenveld werd gevormd door Nick van der Kooi, Arjan Outhuyse en Jeroen van Dellen.

Vanaf het eerste moment ging Dronrijp de strijd aan en dit leidde meteen al tot een corner en een vrije trap veroorzaakt door Sander. Toch was diezelfde Sander even later gevaarlijk met een kopbal, netjes gepakt door de keeper. Na een klein kwartier gaf een middenvelder van Dronrijp een lange bal op hun snelle, lange en gevaarlijke spits Tjalling Sikma, hij nam de bal goed aan, speelde Stefan uit en scoorde beheerst de 1-0. Een tegenvaller voor fc Harlingen dat even later na een overtreding op Sander binnen de beruchte lijnen, een penalty kreeg. Arjan weet daar wel raad mee en scoorde de 1-1. Toch was het weer Dronrijp dat kans kreeg om te scoren, de rechter spits kwam alleen op doelman van der Werf af, die de ingeschoten bal met de vingertoppen corner tikte. Een goede Harlinger aanval via Ane, Sander en Kevin die de bal inschoot, strandde op de keeper. Dronrijp kon op rechts zich uitleven, zoveel vrijheid kreeg men en dat leidde dan ook tot gevaarlijke situaties. De vrije trappen waren niet besteed aan fc Harlingen, te slap, te laag of in de muur. Toch zou fc Harlingen na een half uur op voorsprong komen. Kevin zag de keeper iets voor zijn doel staan en zijn boogbal verdween via een verdediger in het doel, 1-2. Vijf minuten voor de rust leidde een misverstand tussen Stefan en de doelman die hij verwachtte om de bal te pakken. Deze aarzelde en maakte toen een overtreding op Sikma en de scheids gaf penalty. Wessel Kingma wist hier wel raad mee en schoot de 2-2 binnen. Dit zou weleens het breekpunt van de wedstrijd voor fc Harlingen kunnen zijn. Dit werd ook de ruststand.

De wedstrijd was in de tweede helft nog maar een paar minuten oud en Dronrijp kwam op een 3-2 voorsprong. Het was opnieuw Sikma die zich vrij speelde en met een halve draai de bal in de bovenhoek krulde. Weer keek fc Harlingen tegen een achterstand aan. Arjan en Nick werden gewisseld voor Niels Vlottes en Jelmer Kooistra. Even later deelde Dronrijp de genadeklap uit en scoorde via Bauke Kamminga de 4-2. Hierna kregen de Harlingers kansen om wat aan de score te doen. Uit één van de vele corners schoot Sjouke de bal in, deze werd door een verdediger van de lijn gehaald en de rebound werd door Jeroen hoog overgeschoten. Ook Sander had moeten scoren, geheel vrijstaand kopte hij via de handen van de keeper de bal op de lat, na een goede voorzet van Frank. Doelman van der Werf moest ook nog een paar keer redding brengen na een doorgebroken speler. Na een duel van Sjouke die hierbij behoorlijk geblesseerd raakte en de spits gaf de scheids Dronrijp een penalty, eigenlijk een cadeautje en Kingma scoorde zijn tweede en Dronrijps vijfde, over en uit voor fc Harlingen.

Door deze nederlaag speelt fc Harlingen volgend jaar een treetje lager. Een belabberd seizoen zit erop, een seizoen waarin weinig mee zat. Maar een nieuw seizoen, een nieuwe kans. Aan de nieuwe trainer Gerrie Schouwenaar om de zaak weer op de rails te zetten. Na een wel verdiende vakantie wat het voetbal betreft, er in september er weer fris tegen aan.