Sport

De Vuurzee wint eerste prijs in Lemmer

Afgelopen zaterdag 6 mei was de 26e editie van het Iepen Frysk Kampioenskip Sloeproeien in Lemmer. Net als vorig jaar verschenen wij daar ook aan de start. Na aankomst en het te water laten van de sloep was het tijd voor een bakkie koffie of thee en de laatste pannenkoeken en krentenbollen. In onze nieuwe shirtjes, mogelijk gemaakt door onze sponsor Lunchcafé Basta uit Harlingen, konden we ons installeren in de sloep. Na het palaver trossen los en even inroeien. 

Door Wilma van Dijk

 

Het was druk aan de start aan de Zijlroede. Meer dan 90 sloepen die in dat stukje kanaal naar het centrum van Lemmer lagen te wachten tot ze aan de beurt waren. Met startnummer 9 konden wij snel starten om 12:34 uur. Al snel merkten we dat dit een zware race ging worden. Het was erg warm en weinig wind. Het eerste deel op de Brekken, waar we voor de wind hadden, was er weinig te merken van het kleine briesje dat er stond. Gelukkig was het tweede deel van de Brekken tegen de wind in, zodat we iets verkoeling kregen. Op het meer kregen we de nodige aanmoedigingen van de supporters. Dat doet je altijd goed. Na de Brekken kregen we de Langesloot. Daar stond het riet nog hoog, dus weer weinig verkoeling. Onze stuurman maakte ons duidelijk dat we toch echt moesten blijven eten en drinken. Dus het volgende eetrondje kon iedereen haar gelletje of reepje snel nuttigen. Weer vol energie op naar de tweede helft van de race en die energie was wel nodig.

Na de Langesloot roeiden we weer terug via het Brandemeer. Het werd steeds drukker daar met andere sloepen. Vooral de snelle herensloepen wilden ons voorbij, maar we wilden zelf ook nog inhalen. Na dit stuk, waar ook weinig van het briesje te merken was, konden we ons opmaken voor het derde deel over de Brekken. Na al zo lang geroeid te hebben, was dat wel een uitputtingsslag. Het briesje was er wel, maar de vermoeidheid en de pijntjes sloegen toe. Onze stuurman heeft ons behoorlijk moeten aanmoedigen om ons over die dode punten heen te helpen. Gelukkig was daar het einde van de Brekken in zicht. Het laatste stuk was nog even doorbijten, maar uiteindelijk was daar dan toch de finish na 22,8 kilometer en 3 uren en 9 minuten roeien. Dit resulteerde in een eerste prijs in onze klasse!

Onze volgende wedstrijd is de HT-race op 19 mei. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda