Sport

De Vuurzee roeit Liwwadster rondje

Onderstaand verslag ontvingen wij van Silvia van Houwelingen.

Zaterdag 23 oktober was het zover, ’t Liwwadster rondje. De weersvoorspellingen worden een week voor de wedstrijd nauwlettend in de gaten gehouden gezien het barre weer afgelopen week. Maar de weergoden zijn - net als de andere roeiwedstrijden dit jaar- ons goed gezind en we verzamelen ons met prachtig weer rond de klok van acht bij de kraan in Leeuwarden.

Een mooie race met dit keer 29 dames sloepen, dwars door Leeuwarden. Aanvankelijk een race van zo’n zestien kilometer, maar door de hevige waterval en dus een te hoge waterstand verkort naar ongeveer veertien kilometer. De race werd - naast dat het ingekort werd - ook een uur uitgesteld, in de hoop dat het water op tijd zakte. Het was dus even spannend of het überhaupt wel door zou gaan. Om 10:45 uur kregen we het verlossende antwoord: “We kunnen gaan roeien!”

Het schot om 11:15 uur klonk voor het team in de Vuurzee als muziek in de oren en vol vuur werd de sloep op gang gebracht. De eerste fans stonden langs de kant al klaar om de dames en stuurman aan te moedigen wat maakte dat we het onderste uit de kan konden halen. Een zwak zuidwesterwindje maakte dat de gang er goed in zat en al vrij snel kwam de Bonkefeart in zicht, een lang recht stuk maar doordat de wind gunstig was, waren we hier al snel doorheen om vervolgens ons klaar te maken voor de ‘fata morgana’, een smal, bochtig maar idyllisch stukje van Leeuwarden waar het belangrijk is om met de juiste snelheid doorheen te manoeuvreren. Voor de bruggen in het centrum moesten (vanwege de hoge waterstand) de koppies toch even naar beneden maar ook dit was prima te doen. Eenmaal op het Nieuwe Kanaal zat er al driekwart van de race erop en de laatste meters werden ingezet om vervolgens alles op alles te zetten om knallend over de finish te komen. Een prachtige race voor team van de roeisloep ‘de Vuurzee’ en een mooie afsluiter van 2021. Roeivereniging De Vlammetjes kijkt uit naar 2022 met een tal van prachtige en uitdagende roeiwedstrijden waar ze met de Vuurzee op het water weer kunnen vlammen...

|Doorsturen

BuienradarAgenda