Sport

De Vuurzee roeit in Amsterdam

Afgelopen zaterdag is de Amsterdamse Grachtenrace gehouden. Een race waar de sloeproeiers van de Vuurzee allemaal naar uitkeken. Miryam Schiphof doet verslag.

Door Miryam Schiphof

(Foto: J.P. Vroemen)

In alle vroegte verzamelden we ons bij de sloep om naar Amsterdam te vertrekken. Nadat we in één keer goed zijn gereden, konden we vrij snel kranen en voordat we het wisten lag de sloep in de Amsterdamse wateren, op deze historisch warme 13 oktober.

 

De start vond, zoals elk jaar, plaats bij het Olympisch Stadion. De eerste start konden we zelf bekijken, iets wat niet vaak voorkomt. Hier konden we alvast even afkijken hoe we de start het beste konden aanpakken, zo tussen de muren van het sluisje. Meer dan een uur na nummer één gingen wij als nummer zeventig van start. Een mooie beheerste slag, zo hoorden we van de man die het startsein gaf. Die konden we meteen al in onze zak steken.

 

Na een tijdje kwamen we onze eerste supporters tegen, die met een bootje met ons meevoeren. Hier hebben we mooie foto’s en filmpjes aan over gehouden! In het centrum van Amsterdam begon het typische grachtengevecht. Rondvaartboten, waterfietsen, motorbootjes, kano’s… Snel proberen in te halen, om als eerste sloep onder die brug door te kunnen. Dit ging ons goed af, zo bleek ook achteraf, toen we hoorden dat we de grote chaos voor zijn gebleven. Een kwestie van geluk en de juiste stuurkunsten van onze stuurman.

 

Het laatste deel van de route ging over de Kostverloren Vaart, terug naar het Olympisch Stadion. Op dat moment hadden we het allemaal vrij zwaar. De handen liggen open, lichamen doen zeer en vermoeidheid slaat toe. Wat een goed gevoel om dan over de finish te komen. Moe, maar voldaan!

Uiteindelijk hebben we ruim 24 kilometer geroeid, met een tijd van 03:19:29. Na de race hebben we nog kunnen genieten van het mooie weer en zijn we ’s avonds weer richting Harlingen gegaan. Even een paar dagen bij kunnen komen en nu alweer zin in volgend jaar.

|Doorsturen