Sport

De Hel van Harlingen: Harlinger Kampioenschap Sloeproeien

Afgelopen zaterdag 13 april werd de elfde editie van de Harlinger kampioenschappen georganiseerd. Net als elk jaar tijdens de gezellige Vlootdag. Een dag die begon met sneeuw en hagel. Heel anders als de wedstrijddag van afgelopen jaar waar het 20˚C was met veel zon. 

(Foto: Ruud Burgers Maritieme Fotografie)

Bij de start stond een krachtige windkracht 4 tot 5 en met start nummer twee voor de dames van de Tobbe zaten ze in de eerste startgroep. De start ging soepel, met mooie scherpe stuurmanskunsten van de ervaren Tjibbina Berends (75 lentes jong) roeiden ze mooi gelijk op met de nummers 1, 3 en 4.

Al gauw waren Tobbe hun concurrenten voorbij geroeid en roeiden ze op met het midden peloton. Scherp om het keerpunt en daarna terug. Inmiddels was de wind wat gaan aantrekken en dat was te merken aan de golven. Er stond gelukkig nog een beetje stroom mee, maar door de hoge golven, de wind en een dikke sneeuwbui onderweg maakte het een keiharde en ijskoude race. Doordat er zo veel golven stonden en de stroom aan het afnemen was, werden veel sloepen stuurloos en een speelbal van het Wad. Dit resulteerde in verschillende aanvaringen waardoor het nummerbord van de Tobbe afbrak. Links en rechts werden er sloepen afgesleept die de wedstrijd niet meer uit konden roeien. De dames van de Tobbe waren vastbesloten om dat niet te laten gebeuren! Het gaf hen nog meer motivatie om door te gaan!

Gebroken en half bevroren over de finish, bleken ze bij de prijsuitreiking eerste te zijn van de negen sloepen uit de 2de klasse die mee deden. Wat een feest. Met hun super trotse stuurvrouw hebben ze deze overwinning natuurlijk nog even gevierd!

Maar helaas, helaas niks bleek minder waar, na een herberekening van de wedstrijdleiding die een rekenkundige vergissing hadden gemaakt, waren ze vijfde in plaats van eerste.

Ondanks het feit dat de uitslag herzien moest worden was het een prachtige start voor de dames van de Tobbe van Okke Hel van het seizoen! 

 

De eerste prijs in de hoofdklasse heren ging naar de Benwyvis van Terschelling en bij de Hoofdklasse dames naar de GIA Light uit Rutten. De beste Harlinger herensloep was de Onversaagd met een keurige dertiende plaats en bij de dames was de Onvervaard het beste Harlinger team met een vierde plaats algemeen.

De overige uitslagen van de Harlinger teams: Sterke Sietze 22ste; Okke 45ste, Visioen 46ste; Kromme Dick 57ste. Helaas zijn de Snurk en de Aquarel niet gefinisht. Bij de dames was de Danser 8ste, Bartix 11de; Sir Lancelot Skinner 16de; Rode Draak 19de; Vic 20ste en de Tobbe 22ste. Helaas is de Vuurzee niet gefinisht.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda