Cascomontage/VVH heren 1 behaalt 7 punten in drie wedstrijden

De eerste gespeelde drie wedstrijden van dit seizoen zijn allemaal geëindigd in vijfsetters. Bij het spelen van vijf sets duurt de wedstrijd extra lang en vraagt het enorme focus en inzet van beide teams. We kunnen terugkijken op 3 wedstrijden met vechtlust, pieken en dalen. We gaan terugkijken naar de laatste twee wedstrijden die tegen IJsselmuiden heren 2 en AVC heren 1.

Door Meindert Paul Kwast

Vechtlust en spanning

Vorige week vrijdag reden de mannen van Cascomontage VVH Heren 1 richting IJsselmuiden voor de tweede wedstrijd van dit seizoen. Echter ontbraken er een aantal mannen bij deze kruistocht. Reinier Kwast had last van een hardnekkige blessure en Meindert Paul Kwast was verhinderd voor deze pot. Dit betekende dat Jeroen Meijer in de tweede wedstrijd van dit seizoen de hoofdpositie op de spelverdeling op zich moest nemen. Het beukijzer op de diagonaalpositie (Reinier) ontbrak dus en deze rol werd deze dag vervuld door Rik Sijtsma. Floris Meijer was geblesseerd aan zijn pink en Rients Leijenaar speelde eveneens niet mee vanwege ziekte. Sjoerd Tekstra en Stefan de Jong stonden op de mid-posities. Marnik Agema en Henrijs Bernans stonden klaar voor de buitenaanval. Passbaas, Pieter Leijenaar, stond op zijn vertrouwde libero-positie. Tot slot nam Klaas Leijenaar vandaag de coaching op zich, terwijl hij ook nog op papier stond als speler.

Er ontbraken een aantal spelers en de wedstrijd stond op een vrijdag ingepland. Allemaal feiten die normaal gezien niet in het voordeel werken. Ondanks deze nadelige elementen, begonnen de mannen van Cascomontage VVH heren 1 vol goede moed aan de wedstrijd. Jeroen Meijer wist een voorsprong te realiseren van 5-0 met alleen zijn service. Tot de stand van 12-12 waren beide teams aan elkaar gewaagd en ging het gelijk op. Helaas viel onze aanval op de buitenkant tegen en kregen we een serie lastige services te verwerken. Vanaf dat punt ging het heel snel. Deze set eindigde in een pittige nederlaag. 15-25 voor Set Up.

Klaas begon deze tweede set met dezelfde zes mannen. Dit bleek een goede keuze te zijn. De buitenkant wist, met Marnik en Henrijs, meer te scoren en de mannen op de midden wisten ervoor te zorgen dat er veel dreiging op bleef, waardoor de blokkering van IJsselmuiden op de buitenkant niet kon worden dichtgezet. Ook Rik Sijtsma sloeg de ballen op diagonaal hard binnen. Met overtuigend spel wisten de mannen van VVH de set naar zich toe te trekken. De service was stabiel en er werd in de verdediging gevochten als leeuwen. De set eindigde in het voordeel van VVH met 25-23.

De derde set zag er net zo goed uit. De verdediging stond als een huis en vooral Marnik sloeg de ballen bijna door de vloer heen. Aan het einde van de set bracht coach Klaas Leijenaar zichzelf in om te serveren. Dit bleek een gouden beslissing te zijn. De bal viel bij Set Up op de grond en de set werd verzegeld met een 21-25 overwinning.

Set vier begon slordig. VVH wist goed terug te komen en kreeg veel kansen. Helaas werden deze niet voldoende benut door onze aanvalslinie, en ging deze set met 20-25 naar Set Up. Dit betekende wederom een vijfsetter.

Jeroen liet aan het team weten dat hij last had van zijn bovenbeen. Het springen en rennen ging steeds minder. Toch wilde hij graag doorspelen. De mannen van Cascomontage heren 1 voelden kansen hier in IJsselmuiden. Er werd sterk aan deze set begonnen. Door goed serveerwerk, sterke verdediging en verwoestende aanvallen wisten we de set aan het einde toch overtuigend te winnen met 15-11. De vreugde binnen het team was enorm. Een uitwedstrijd winnen tegen een sterke tegenstander met vier man minder, is een fantastische prestatie.

Rivaliteit en wisselvalligheid

Na de overwinning van vrijdag, stond afgelopen zaterdag de derde wedstrijd van het seizoen op de planning. Dit beloofde direct een knaller te worden. AVC uit Akkrum heeft zich snel weten te ontwikkelen in een sterke en taaie ploeg. Onder leiding van Richard (oud-trainer van heren 1) kwamen de mannen naar Harlingen. Door de aanhoudende coronamaatregelen was het niet mogelijk om publiek bij de wedstrijd te hebben. Met een vreemde gewaarwording tot gevolg. AVC en VVH hebben de afgelopen jaren een vriendelijke rivaliteit ontwikkeld. De druk is bij deze wedstrijden extra hoog omdat de ploegen niet voor elkaar willen onder doen.

Deze wedstrijd waren alle mannen van Cascomontage VVH heren 1 aanwezig. Meindert Paul begon op de spelverdeling. Rik Sijtsma stond in zijn diagonaal als dia aanval. Marnik Agema en Henrijs begonnen als buitenaanvallers. Sjoerd en Stefan startten op de mid en Pieter Leijenaar stond als libero binnen de lijnen. Jeroen, Floris, Reinier, Rients en Klaas begonnen op de bank.

Vanaf de eerste set beloofde dit een pittige wedstrijd te worden. AVC had een duidelijk serveplan en er waren weinig zwakke plekken te vinden in de passing en verdediging. Aanvallend was VVH sterker en uiteindelijk wist VVH de set naar zich toe te trekken met een eindstand van 25-21.

De tweede set ging het wederom gelijk op. AVC bleef met weinig fouten volleyballen en aan de kant van VVH werden op alle fronten teveel fouten gemaakt. Passend kregen we de service niet onder controle en er werden veel servefouten gemaakt. Aanvallend was AVC niet sterk, maar alle andere zaken stonden als een huis. De set ging met 22-25 naar Akkrum.

Set drie begon niet veel beter. Reinier startte op de dia en wist goed door het blok te komen. Echter werden er minstens elf tot twaalf serve fouten gemaakt door de Harlingers. Hier is niet tegen te volleyballen. Aan de kant van AVC werd foutloos geserveerd en er werden bijna geen persoonlijke fouten gemaakt. Wederom was het aanvallend niet bijzonder aan de kant van AVC, maar wel effectief. VVH kreeg geen grip op de set en verloor deze met 17-25.

In de vierde set moest er wel echt iets gebeuren. De serve liep beter en er werd gestreden om ieder punt. Aanvallend liep het beter en Jeroen Meijer, die heel verdienstelijk inviel gedurende deze wedstrijd, kon de aanvallers goed vinden. De set was tot op het laatste punt erg spannend. VVH wist aan het einde van de set net iets beter met de druk om te gaan, en pakte deze met 26-24.

Zoals iedere wedstrijd dit seizoen, moest iedereen zich opmaken voor een vijfde set. Zo haal je het maximale wel uit je contributie. Deze set begon met een kleine voorsprong in het begin van de set. Bij 10-10 leek het nog even spannend te worden, maar AVC bleef goed serveren en ballen slim plaatsen. VVH had passend en verdedigend geen antwoord op deze ballen en verloor de vijfde set met 10-15.

Zeven punten uit drie wedstrijden. Dat zijn er meer dan twee per wedstrijd. Dit is zeker niet een slechte prestatie. Echter blijft er een vervelende nasmaak over na deze laatste wedstrijd. Als de serve en pass op niveau waren geweest, dan had het eindresultaat wellicht heel anders kunnen zijn. Volgende week vrijdag moet Cascomontage VVH heren 1 het opnemen tegen DIOS uit Oldemarkt.