Cascomontage/VVH H1 verslaat Groninger Veracles

Zaterdag 19 oktober stond voor Cascomontage/VVH H1 de volgende wedstrijd in de derde divisie op het programma. In Groningen moesten de Harlingers aan gaan treden tegen Varacles H2. De week voorafgaand aan deze wedstrijd was weer bewogen. Er lijkt rondom het nieuwe samengestelde team voorlopig nog geen rust te komen.

Deze week was Stefan de Jong die ongelukkig ten val was gekomen en zal door een hersenschudding twee weken rustig aan moeten doen. Ook Pieter Leijenaar viel halverwege de week uit door ziekte. Dit zou betekenen dat er tegen Veracles maar zeven spelers beschikbaar zouden zijn, Hedzer Wiersma als libero hierin meegenomen. Echter was er ook positief nieuws te melden. Er kon een nieuwe speler worden toegevoegd aan de selectie van het eerste herenteam. Afgelopen week meldde de 25 jarige Letse passer-loper Henrijs Bernans zich bij VVH, trainde afgelopen donderdag voor de eerste keer mee met de selectie en kon zaterdag al worden ingezet. Tijdens de training van donderdag bleek hij als speler maar ook als persoon een welkome aanvulling voor het team te zijn.

Trainer/coach Simon Deschamps begon de eerste set met de volgende mannen. Rients Leijenaar en Marnik Agema als buitenaanvallers, Klaas Leijenaar en Sjoerd Tekstra als middenaanvallers, Meindert Paul Kwast als spelverdeler, Rik Sijtsma als diagonaal en aanvoerder Hedzer Wiersma als libero. Henrijs Bernans begon naast Simon op de bank.

VVH begon te afwachtend aan de eerste set. Door het servicegeweld van de Groningers werd de passing bij de Harlingers zwaar onder druk gezet. Mede door de passing werd het spel van de Harlingers te voorspelbaar en moest Meindert Paul met zijn setups het spel over de buitenkanten uit gaan spelen. Veracles was brutaal en speelde vrijuit. VVH verloor dan ook de eerste set met 25-13.

Simon en Hedzer hadden in de passing de nodige wijzigingen aangebracht en daardoor kon VVH nu wel de druk van de Groninger studentenploeg uitkomen. Ook de service van Marnik en Rik zorgden ervoor dat de thuisploeg onder druk werd gezet. Doordat de passing bij VVH nu wel op orde was, kon Meindert Paul ook veelvuldig Sjoerd aanspelen. Door zijn enorme hoogte is het voor hem eenvoudig om te scoren. Geen enkele aanval van hem werd deze wedstrijd tegen gehouden. De afgelopen weken is er tussen Meindert Paul, Sjoerd, Stefan en Klaas getraind op de afstemming en dat werpt steeds vaker zijn vruchten af. Bij de stand 15-17 in het voordeel van VVH maakte Henrijs zijn debuut voor Cascomontage/VVH H1 en werd ingezet voor Sjoerd om te gaan serveren. Door zijn servedruk werd ervoor gezorgd dat VVH op 15-20 voorkwam. VVH wist dit goed uit te spelen en trok met het grootste gemak met 21-25 naar zich toe.

De derde set ging VVH voortvarend verder. Marnik en Sjoerd scoorden veelvuldig met hun aanvallen. Ook Rik begon steeds meer te scoren. Waar in het begin van de wedstrijd zijn aanval nog wel eens werd gestopt, kwam hij nu veelvuldig tot scoren. Klaas nam met een aantal goede aanvallen en zijn service een aantal punten voor zijn rekening. Toch kwam er op de stand van 14-16 klad in het spel van de Harlingers. De passing kwam weer onder druk te staan en de Groningers namen met 18-16 de leiding. Henrijs werd ditmaal ingezet op de plek van Rients. Dit was net het zetje wat de Harlingers weer nodig hadden om de Groninger opmars tegen te houden. Door Hedzer en Henrijs hun passing was er weer rust en controle. Dit gaf de doorslag dat ook VVH deze set naar zich toe kon halen met 21-25.

Simon ging door met zijn opstelling waar hij in de derde set mee was geëindigd. Dit betekende dat Henrijs nu zou beginnen in plaats van Rients. De hele set hielden teams elkaar in evenwicht. Doordat de Harlinger verdediging een aantal steken liet vallen was het Veracles wat de meeste kans had op setwinst. Bij 24-23 in het voordeel van de thuisploeg nam Simon een laatste time-out. Rients nam hierop het woord en hamerde erop dat er niet opgegeven moest worden. De service werd terug gehaald en Klaas bracht met twee services de stand op 24-25, matchpoint voor VVH. Echter kon Veracles de stand weer terugbrengen naar 25-25. De ploeg met de beste service zou gaan winnen. Meindert Paul kwam hierna aan service en zorgde voor een nieuw matchpoint, 25-26 voor de Harlingers. Toch zorgde hij er zelf voor dat zijn tweede service over de achterlijn verdween, 26-26. Nogmaals pakte VVH via een aanval van Marnik het derde setpoint. Marnik mocht zelf serveren en scoorde direct de 26-28, wat resulteerde in een 1-3 overwinning voor Cascomontage/VVH H1. Uitzinnig van vreugde werd de overwinning gevierd.

De selectie van VVH is een smalle selectie, maar doordat veel spelers op verschillende posities kunnen spelen heeft het team veel mogelijkheden. Ook de teamspirit van de Harlingers is veelzeggend, dit is een wapen waardoor zij het elke ploeg uit deze divisie het moeilijk kunnen maken. Ook Henrijs Bernans is een speler die voor een nieuw elan kan zorgen. We zullen dan aan hem ook veel plezier gaan beleven.

De volgende wedstrijd van de Harlingers wordt gespeeld op 2 november 2019. Dan zal Rouveen de tegenstander zijn. De wedstrijd zal gespeeld worden om 19.00 uur in de Harlinger Waddenhal.