Sport

Amsterdamse grachtenrace

Bijgaand verslag ontvingen wij van Gerda van de Vuurzee.

Afgelopen zaterdag waren er veel roeisloepen te vinden in Amsterdam, wel zo’n 140 sloepen. De Vuurzee werd verwacht bij het Olympisch stadion tussen 8:00 en 8:30 om de sloep te kranen. Maar door omstandigheden vertrokken wij bijna een uur later vanuit Harlingen. Nadat we gebeld hadden met de organisatie was de stress, die we ervan hadden alweer wat gezakt.

Aangekomen in Amsterdam waren we al snel aan de beurt voor de sloep te kranen. Even inschrijven en een bezoek aan het toilet, moesten we ons al klaar maken voor de start. We gingen rustig van start om 11:07 uur, omdat je 24 km voor de boeg hebt is het niet verstandig om gelijk vol op aan de riem te trekken. Korte routebeschrijving: Amstelkanaal - Amstel –singelgracht - Lozingskanaal - Entrepothaven - Nieuwe vaart - Entrpotdok - Plantage muidergracht - Keizergracht – Brouwersgracht - Kostverloren vaart – Schinkel - Finish. Je passeert zo’n 70 bruggen, wanneer je niet door roeien kan moeten de riemen langs de sloep, na de brug moet je de sloep weer op gang brengen. Dit maakt de race erg zwaar en natuurlijk omdat de race 24 km lang is. In de grachten zijn de stuurmanskunsten erg belangrijk, we hebben af en toe even op de rem gemoeten. Maar over het algemeen zijn we er mooi door heen gegaan. Als je soms wel ziet op filmpjes van FB kan je erg lang vast zitten, door dat je met z’n alle door dezelfde brug wil!

De Harlingen -Terschelling race is de race der races, maar Amsterdam kun je zeker ook niet onderschatten. We hebben er 3:13 uur over gedaan. Blij dat we over de finish waren, moe en kapot maar zeker voldaan.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda