Nieuws

‘Bescherming Historisch Harlingen’, zoutfabriek, overheid ondertekenen afspraken zoutwinning Waddenzee

HARLINGEN – Een aanvullend meetnet met onder andere een meetpunt op de Noorderpier en tiltmeters in en rond twee historische panden. Daarnaast openheid en begrijpelijke communicatie. En afspraken voor als het toch fout dreigt te gaan. Dat zijn de belangrijke onderdelen in een samenwerkingsovereenkomst, die Harlingen garanties moet bieden wat betreft mogelijke gevolgen van zoutwinning onder de Waddenzee.

Vlnr Durk van Tuinen, Jarig Langhout, Michiel Schrier en Roel Sluiter.

De overeenkomst is vanmorgen op het Harlinger stadhuis ondertekend, door directeur Durk van Tuinen (zoutfabriek Frisia), burgemeester Roel Sluiter, gedeputeerde Michiel Schrier (provincie Fryslân) en Jarig Langhout  van Stichting Bescherming Historisch Harlingen.

 

De samenwerkingsovereenkomst wordt ondersteund door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, die de Harlinger pilot mogelijk als voorbeeld gaan nemen bij delfstofwinning op andere plekken in Nederland.

 

De zoutwinning onder de Waddenzee gaat in 2020 van start. In een brief aan Stichting Bescherming Bescherming Historisch Harlingen schrijft Eric Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat, dat er momenteel een landelijk protocol voor mijnbouwschade wordt opgesteld.

“Mocht in de toekomst (een vermoeden van) mijnbouwschade als gevolg van de zoutwinning onder de Waddenzee aan de orde zijn, dan kan dit landelijk schadeprotocol bijdragen aan een onafhankelijk en vlotte afhandeling daarvan.”

 

Burgemeester Roel Sluiter zei vanmorgen dat de nieuwe samenwerking heel harmonieus tot stand is gekomen. “We hebben ook gezien dat het mis kan gaan en wat voor puinhopen je dan hebt”, zei Sluiter. “Dat willen we hier niet.”

Meer in de HC van aanstaande vrijdag (22 maart).

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda