Nieuws

Zonnige Fiets Elfstedentocht met straffe oostenwind

14.680 Fietsers reden gistermorgen door Harlingen voor de Fiets Elfstedentocht van in totaal 235 kilometer. Onder deze sportievelingen wethouder Hein Kuiken die de tocht voor het eerst fietste. De route was enigszins gewijzigd en ging nu via de Zuiderhaven naar de Schritsen, het bekende stempelpunt bij garage Van der Pol.

 

Door Ubbo Posthuma

(Foto’s: HC - Ubbo Posthuma)

Na de Harlinger stempelpost verder over de Schritsen, Heiligeweg en Franekereind, waar sommige fietsers bij het passeren van het pand van weerman Piet Paulusma de duim omhoog staken. Dit vanwege het fraaie weer. Wel stond er een straffe oostenwind. Via de Kanaalweg ging het vervolgens over het nieuwe tracé richting Franeker.

 

De eerste fietsers, één ligfiets en twee fietsers, kwamen al om 5.16 uur bij de stempelpost op de Schritsen aan. Omdat dit gezien het vroege tijdstip bijna niet kon, werden de startkaarten uiterst zorgvuldig bekeken. Maar rayonhoofd Harry Hateboer zag dat alles klopte. Later bleek dat in de ligfiets een invalide man reed, met twee begeleiders. Zij mochten - als uitzondering - eerder starten van de organisatie.

 

Kopspiekers

Tot 7.00 uur was het erg stil op de Schritsen, maar toen mocht zanger Dicky Power (Dirk Kracht) eindelijk alle registers opentrekken en ontstond er een gezellige sfeer. Toen wethouder Hein Kuiken bij de stempelpost kwam, werd zijn startkaart afgestempeld door burgemeester Roel Sluiter.

Ook andere stadgenoten passeerden Harlingen, zoals Simone Scheffer met haar zoon Bartele Boersma, Willem de Graaf, leden van de Harlinger wielervereniging WCT Ouwe Seun, Robert Posthuma, Kaylee Kwast, Bastiaan Adema,  Jappie Saakstra en vele anderen.

Ook John Vernooi, directeur van Omrin, fietste voorbij. Daarop reageerde iemand uit het publiek: “Hoop niet dat ’n zekere bewoner op de Suuderhaven kopspiekers strooit het.”

 

Er was een grote verscheidenheid aan fietsen. Veel racefietsen maar ook ‘gewone’ fietsen, transportfietsen, tandems en ligfietsen. Sommige deelnemers maakten ook van hun outfit een ware ‘sport’ en fietsen de tocht in de meest kleurrijke en soms hilarische kostuums.

 

Hilariteit

Zo nu en dan moesten er toch lekke banden geplakt worden, dit kon bij Van der Pol, die ieder jaar de garage beschikbaar stelt. Voor uitgebreider technische mankementen had rijwielhersteller Jelle Dijkstra zijn deuren wijd open gezet. Het stempelteam bestond weer uit good old Age Tichelaar, Johan Brunsman, Theo van der Zweep en nieuwkomer Gea van der Veer.

Toch stonden de fietsers op een gegeven moment tot aan de RK Kerk op de Zuiderhaven in de file. Aan rayonhoofd Harrie Hateboer de vraag wat de reden van de routewijziging was. Hij liet met een kwinkslag weten dat Age Tichelaar nu niet richting Franeker kan lopen, maar richting de Zuiderhaven. Melle van der Heide wekte hilariteit op door honderd meter daarvoor op zijn herenfiets te stappen en zich met de deelnemers naar de stempelaars te begeven. Zijn vraag aan het publiek luidde: “Jongens, welke kant mut ik uut, om in Franeker te kommen.”

 

De tientallen viskisten langs de Schritsen waren geen overbodige luxe. De fietsers konden hier hun afval kwijt. Ook van de toiletten werd veel gebruik gemaakt. Vier EHBO’ers stonden constant paraat. Twee moesten met spoed naar een valpartij op de Oosterbrug. De onfortuinlijke fietser had letsel aan zijn been. Omdat het beter was de wond in het ziekenhuis te laten hechten, bracht toeschouwer Frank Wijnbergen hem per auto naar het ziekenhuis in Sneek. Ook de verkeersregelaars deden goed werk om de fietsers de juiste route aan te geven.

 

Om 9.30 uur waren de meeste fietsers voorbij en passeerde de bezemwagen. Alle benodigdheden werden gezamenlijk opgeruimd, zodat de Schritsen er weer spick en span uit zag. Het team van Harry Hateboer en Joris Kluitenberg kan dan ook tevreden terugkijken op deze 86ste Fiets Elfstedentocht.

Wethouder Hein Kuiken krijgt een stempel van burgemeester Roel Sluiter.

Melle van der Heide wist de weg niet naar Franeker.

|Doorsturen

henk

2018-05-22 22:50:58

goed verhaal, lekker kort...