Nieuws

Zonnebootrace in Harlingen

HARLINGEN - Zonneboten van verschillende middelbare scholen zullen vrijdag 10 en zaterdag 11 mei door de wateren van de Harlinger binnenstad racen. Op initiatief van het VMBO van de Maritieme Academie Harlingen wordt de eerste race van het Young Solar Challenge-seizoen in Harlingen gehouden.

De Young Solar Challenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat bestaat uit verschillende races tussen middelbare scholieren met zelfgebouwde zonneboten. Het team dat de verschillende wedstrijdonderdelen als beste heeft gevaren wint, en het team dat uiteindelijk van alle races het beste vaart wordt Nederlands Kampioen. Vorig jaar is de ploeg van de Maritieme Academie als tweede geëindigd in de competitie en natuurlijk is een evenaring of verbetering dit jaar het doel! Naast de Maritieme Academie doet ook rsg Simon Vestdijk mee (in 2016 Nederlands Kampioen).

 

Op vrijdag 10 mei worden de teams met boot en schippers verwacht bij de Maritieme Academie. De boten worden technisch gekeurd, er worden vaartesten gedaan en de schippers moeten een zwemtest afleggen. Zaterdag gaat vanaf 10.30 uur de zonnebootrace van start. Rond 17.30 uur is de prijsuitreiking bij de Maritieme Academie Harlingen. De huisvesting en de gebouwen van de Maritieme Academie Harlingen zullen fungeren als onderkomen voor de sporters, hun begeleiders en de zonneboten.

De Young Solar Challenge is een uniek project waar leerlingen tussen de 14 en 17 jaar op een leuke manier in contact komen met de techniek. Elk team bouwt hetzelfde ontwerp zonneboot. Via zogenaamde junior classes op een hogeschool worden zij voorbereid op het bouwen maar ook het organiseren van zo’n project en tips voor het racen. Naast techniek krijgen de leerlingen ook te maken met onder andere communicatie, sponsoring en teamwork.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda