Nieuws

Zomer van de extremen en (te) warm

Zomervoorspelling Piet Paulusma

Ik ga ervan uit dat het een zomer wordt van extremen, maar ook een flink warme zomer, flink zon en flink nat.

Flink warm: de meteorologische zomermaanden juni, juli en augustus zullen met de gemiddelde zomertemperatuur ongeveer 0,5 en 1,0 graden te warm zijn. Misschien zelfs nog warmer. Ik ga uit van een zomer die niet alleen warm zal zijn, maar ook normaal tot boven normaal aan zonuren zal geven. Dit betekent dat wij regelmatig voor een kortere of langere periode van stranddagen kunnen genieten. Minstens een of twee warmtegolven en mogelijk een hittegolf.

Extremen: het wordt een zomer van de extremen. Het zullen extremen zijn die betrekking hebben op warme en hete dagen, de (korte) inzinkingen met buiig weer en mogelijk stormachtig weer. De vaak zware buien zorgen ook voor extreme situaties met kans op overlast. Dit grillige karakter hoort er tegenwoordig nu eenmaal bij. Net als de overige seizoenen.

Nat: de zomer kan in totaal wel eens te nat uitpakken, met meer regen dan normaal. Dat zal vooral voor rekening komen van de buien en het zal ook regionaal verschillend uitpakken. Niet alleen bij ons is het weer grillig, maar dat geldt in een sterkere mate ook voor het buitenland.

Piet Paulusma

|Doorsturen