Nieuws

Zo kun je een zakelijke rekening vergelijken

Als ondernemer is het belangrijk om een zakelijke rekening te hebben. Vooral wanneer je een eenmanszaak hebt, is het lastig om het privé vermogen met het zakelijk vermogen te scheiden. Toch is het belangrijk om deze twee vermogens goed van elkaar te scheiden. Dit is belangrijk omdat het voor een bedrijf verplicht is om jaarlijks de boekhouding te doen. Voor de boekhouding moeten alle zakelijke transacties worden weergegeven. Je kunt je wel voorstellen dat dit lastig is wanneer het privé vermogen en het zakelijk vermogen niet goed van elkaar gescheiden worden gehouden. Met een zakelijke rekening kun je ervoor zorgen dat de boekhouding een stuk makkelijker wordt.

 De vaste kosten vergelijken

Wat je ten eerste kunt doen voor het vergelijken van verschillende zakelijke rekeningen, is het vergelijken van de vaste kosten. Het gebruiken van een zakelijke rekening is meestal niet gratis. Er zitten bepaalde kosten aan verbonden. Een van de kosten zijn de vaste kosten. Vaste kosten zijn de kosten die je moet betalen, ook wanneer je geen gebruik maakt van je zakelijke rekening. Deze kosten blijven hetzelfde. Het maakt hierbij niet uit of je veel of weinig gebruik maakt van de rekening. De hoogte van deze kosten kunnen per bank en per soort rekening van elkaar verschillen. Sommige rekeningen kunnen erg lage vaste kosten, terwijl anderen weer relatief hoge vaste kosten hebben. De kosten hangen af van de bank waar je een rekening afsluit en de soort rekening. Verschillende rekeningen hebben namelijk andere extra’s waar je gebruik van kunt maken. Meestal liggen de vaste kosten in het begin lager. Dit komt doordat er een soort instap periode is waar je de rekening voor een lagere prijs of zelfs gratis kunt gebruiken. Meestal na een jaar moet je de volledige kosten weer betalen.

 

Transactiekosten met elkaar vergelijken

De transactiekosten zijn ook erg belangrijk om naar te kijken. Dit zijn de variabele kosten die worden gemaakt. Deze kosten zullen hoger worden wanneer je meer gebruik maakt van de zakelijke rekening. Deze kosten worden per transactie berekend. De hoogte van de kosten hangen ook weer af van de soort bank en soort rekening die wordt gebruikt. Ook hangt het af van de soort transactie die wordt uitgevoerd. Het is belangrijk om ook naar de transactiekosten te kijken omdat bij lage vaste kosten hoge transactiekosten kunnen voorkomen. Bij veel gebruik van een zakelijke rekening kan je daardoor veel duurder uitkomen dan wanneer je een rekening met hoge vaste kosten en lage transactiekosten kiest. Het is hierbij belangrijk om naar de verschillende transactiekosten van een bank te kijken. Probeer goed in te schatten welke soort transacties je het meeste zult uitvoeren en de frequenties van deze transacties. Op deze manier krijg je een beter idee van hoeveel je per periode zult betalen.

 

Kijk naar de eigenschappen van iedere bank

Naast de kosten verschillen de banken qua eigenschappen ook veel van elkaar. Je kunt hierbij kijken naar de extra diensten worden geleverd. Ook kun je kijken naar bijvoorbeeld de betrouwbaarheid van de bank. Je legt immers geld in bij de bank en je vertrouwt erop dat de bank het geld goed bewaart.

|Doorsturen

BuienradarAgenda