Nieuws

Zo ga jij duurzaam de weg op

Duurzaam autorijden: dat willen we allemaal wel. Maar waar begin je? En hoe kun je klimaatbewust de weg op als je geen elektrische auto kunt betalen? Geen nood: we helpen je op weg. Met deze simpele tips, waaronder een groene autoverzekering, ben je binnen no-time een stuk duurzamer onderweg.

Tip 1: Ga voor een groene autoverzekering

Als je niet volledig elektrisch rijdt, dan stoot je wagen tijdens het rijden uitlaatgassen uit. Door een groene verzekering voor je auto te kiezen kun je deze CO2-uitstoot compenseren.

Niet elke autoverzekering is duurzaam. Als je erachter wil komen hoe groen een autoverzekeraar is, onderzoek dan of de verzekeraar duurzaamheidsprojecten financiert of in duurzame externe projecten investeert. Als dat zo is, dan weet je dat je premie bijdraagt aan een betere toekomst. Bovendien merk je hier meestal niks van in je portemonnee: je betaalt er namelijk niks extra’s voor.

Tip 2: Rij milieubewuster

Zuinige bestuurders stoten niet alleen minder CO2, stikstof, fijnstof en roet uit: ze besparen ook tot wel 10% op hun brandstofgebruik. En het goede nieuws is: door je rijstijl aan te passen kun jij dit ook doen.

Klimaatbewust rijden doe je zo:

  • Vroeg schakelen. Schakel tijdens het rijden zo vroeg mogelijk over naar een hogere versnelling.
  • Constante snelheid. Probeer zoveel mogelijk met een constante snelheid te rijden.
  • Gebruik tools om brandstof te besparen. Hou je boordcomputer, toerenteller, brandstofmeter en cruise-control in de gaten. Deze hulpmiddelen maken het je makkelijker om brandstof te besparen.
  • Goede bandenspanning. Zorg dat je je banden elke 2 maanden oppompt. Je verbruikt meer brandstof met een lage bandenspanning.
  • Rijd 100 in plaats van 130. Heb je geen haast en rijd je over een weg waar je 130 km mag? Rijd dan liever 100 km per uur. Je verbruikt daarmee zo'n 14% minder brandstof en bent slechts een paar minuutjes later op je bestemming.
  • Stippel je route van tevoren uit. Door vooraf je route te plannen met een routeplanner of navigatiesysteem voorkom je dat je onnodig om hoeft te rijden of de weg kwijtraakt (en dus onnodig brandstof verbruikt).

Tip 3: Carsharing

Als je de auto niet vaak gebruikt, dan biedt een deelauto uitkomst. Tegenwoordig zijn er allerlei groene initiatieven die het mogelijk maken om snel en makkelijk een deelauto in de buurt te huren, zoals Greenwheels en SnappCar. Je huurt de auto dan via een mobiele app en betaalt alleen voor wat jij verbruikt hebt. Kun je het goed vinden met een vriend(in), een familielid of de buren? Dan kun je natuurlijk ook samen een auto kopen en het voertuig delen of carpoolen.

|Doorsturen

BuienradarAgenda