Nieuws

Worden CO2 meters verplicht in de Nederlandse horeca?

Het is de vraag die menig Nederlander en zeker de horecaondernemers in ons land bezighoudt; worden CO2 meters verplicht in de Nederlandse horeca? Die vraag wordt concreter nu er in België een verplichting geldt wat betreft deze meters. Om die reden zou het niet vreemd zijn dat die plicht straks ook in Nederland gaat gelden. Om die reden is de vraag naar CO2 meters ook in ons land al behoorlijk groter geworden. De Nederlandse horecaondernemers laten zich liever niet verrassen. 

De waarde wordt aangegeven in Parts Per Million

CO2 en CO2 meters dus. CO2 staat voor koolstofdioxide. Dit is een kleur- en geurloos gas dat wij uitademen. Hoewel dat maar kleine hoeveelheden zijn, kan dit gedurende de dag best aardig oplopen. De verhouding CO2 in de lucht worden uitgedrukt in PPM. Dat staat voor Parts Per Million. Schaf je een CO2 meter aan, dan kun je de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht meten. Op basis van de metingen die uitgevoerd worden, kan eventueel actie ondernomen worden. 

 

Ongezond leefklimaat en kans op behoorlijke gezondheidsklachten

Het is uitermate belangrijk om de CO2 waarde in ruimtes te meten, zeker als het gaat om ruimtes waar meerde mensen gedurende een langere periode aanwezig zijn. Ventilatie kan in dat geval erg belangrijk zijn. Is de CO2 waarde in een bepaalde ruimte te hoog, dan krijgen onze hersenen minder zuurstof dan goed is. Een te hoge CO2 waarde kan al snel leiden tot hoofdpijn en een slechte concentratie. Ook allergieën kunnen erger worden. Er ontstaat dan toch een ongezond leefklimaat en CO2 kan zo de oorzaak zijn van gezondheidsproblemen. 

 

Zo voorkom je een ongezond leefklimaat

Je kunt dergelijke klachten voorkomen door het aanschaffen van een CO2 meter. Met deze meter kun je de luchtkwaliteit meten en kun je een ongezond leefklimaat voorkomen.  De meter geeft een zeer nauwkeurige aanduiding van de hoeveelheid koolstofdioxide in de lucht, zoals gezegd in PPM. Is er sprake van een te hoge CO2 waarde in een ruimte, dan zal de CO2 meter alarm slaan. 

 

Kan leiden tot een verminderd concentratievermogen

Is er in een ruimte sprake van 450 tot 800 PPM, dan is sprake van een goed geventileerde ruimte. Ligt de waarde tussen de 800 en 1200 PPM, dan kan gesteld worden dat sprake is van een slecht geventileerde ruimte en vaak ook een erg drukke ruimte. Een te lange blootstelling aan deze waarden kan het concentratieniveau behoorlijk aantasten. Bij deze waarde is ventilatie gewenst.

 

In België verplicht in de horeca en fitnesscentra

Ligt de waarde nog hoger, tussen de 1200 en 2000 PPM, dan krijgen de hersenen minder zuurstof en zijn gezondheidsklachten niet ondenkbaar. Zeker bij deze waarden is ventileren een must. Ondertussen zijn CO2 meters in de horeca in België verplicht. En niet alleen in de horeca overigens, maar ook in fitnesscentra. Dat er een CO2 meter aanwezig moet zijn, is een harde eis in België. Toch moeten de bezoekers van de horeca en fitnesscentra zelf de waarden in de gaten houden.

 

De CO2 meter dient op een voor iedereen zichtbare plaats te hangen

In België dient een CO2 meter op een zichtbare plaats in de horeca en fitnesscentra aanwezig zijn. Het is vervolgens aan de klanten en bezoekers om de CO2 waarde in de gaten te houden gedurende hun verblijf. Is er sprake van een slechte luchtkwaliteit, dan dienen de klanten en bezoekers dit te melden bij de bedrijfsleiding. De reden dat in België voor deze constructie gekozen is, heeft alles te maken met het coronavirus. Zoals bekend kan dit virus door middel van kleine speekseldeeltjes pop andere aanwezigen overgedragen worden.

 

Niet overal in goede aarde te vallen

Ligt de waarde tussen de 900 en 1200, dan is de bedrijfsleiding in de Belgische horeca verplicht ramen en deuren te openen of op een andere manier te zorgen voor ventilatie. Ligt de waarde boven de 1200, dan dient iedereen de zaak te verlaten en mag en pas weer naar binnen als de waarde van de lucht weer in orde is.  De verplichting is niet bij elke horecaondernemer in goede aarde gevallen overigens. Zij vragen zich hardop af waarom zij wel de verplichting opgelegd hebben gekregen, terwijl die niet geldt voor kapsalons en beautysalons terwijl het in het openbaar vervoer ook niet verplicht gesteld is. Dat de vraag in België naar CO2 meters groter geworden is, is logisch. Je hebt de meters overigens al voor een paar tientjes, je hebt ze echter ook voor enkele honderden euro’s.

 

CO2 meter kopen

Als je op zoek bent naar een co2 meter voor je huis, kantoor of restaurant dan kan je het best even inlezen wat het beste is. Dit kan echter verschillend zijn per ruimte en/of doelstelling. Wij adviseren je om gebruik te maken van een website zoals Producten Vergelijker om de beste te vinden.

 

Regeren is vooruitzien

Voorlopig lijkt het er nog niet op dat de verplichting in de nabije toekomst ook gaat gelden voor de Nederlandse horeca. Er zijn geen signalen die daar op wijze althans. Niets veranderlijker dan het beleid van de regering op dit moment. Om die reden hebben een aantal Nederlandse horecaondernemers wel al een CO2 meter aangeschaft.  Regeren is immers vooruitzien. 

 

 

|Doorsturen

Wilbert

2021-08-20 00:01:52

De genoemde productenvergelijker is niet objectief en is ongetwijfeld gesponsord door de 'winnaar'. De zogenaamd beste co2 meter is voor €60 te koop bij Aliexpress!

BuienradarAgenda