Nieuws

Woonwijken dupe van parkeerbeleid centrum?

HARLINGEN - Als de gemeenteraad vanavond instemt met de ‘Parkeerverordening 2023’ - een systeem dat met name de parkeerdruk in de binnenstad moet verlagen - hebben de woonwijken van Harlingen daar hinder van: in het vignetgebied wordt betaald parkeren uitgebreid naar 20.00 uur.

Het voorstel voor de ‘Parkeerverordening 2023’ staat op de agenda van de raadsvergadering van vanavond. Met nieuwe tijden en tarieven wil het college van B en W een “eenvoudiger en eerlijker parkeersysteem” in het leven roepen. Dit systeem moet langparkeren in de stad ontmoedigen.

Volgens het voorstel kun je straks langer in de binnenstad parkeren en daar hangt dan een prijskaartje aan: het eerste uur € 1,10 en vervolgens 2 euro per uur. Momenteel loopt betaald parkeren in de binnenstad (van maandag tot en met zaterdag) tot 17.00 uur. Om geparkeerde auto’s ook na 17.00 uit het centrum te weren, gaat de eindtijd van betaald parkeren van 17.00 naar 20.00 uur.

Dat geldt ook voor het vignetgebied. “Leuk voor alle Harlingers die vrienden van buiten ontvangen!”, mailde een lezer aan de redactie van de HC. “Tussen 17.00 en 20.00 uur komen vaak vrienden/familie en die moeten allemaal betalen.”

Ter compensatie krijgen Harlingers vier extra uren per week voor de ‘bezoekersvergunning’ - niet royaal, als je bedenkt dat de uitbreiding van betaald parkeren om in totaal 18 extra uren per week gaat.

Harlingers die een bezoekersvergunning hebben, krijgen nu per week 16 gratis parkeeruren voor bezoek. Ze kunnen het kenteken van een bezoeker digitaal aanmelden (daarbij wordt gesproken over een ‘app’ maar het is een website).

Als deze gratis uren op zijn, kan bezoek betaald parkeren. Nu kost dat in het vignetgebied 25 cent per uur, met een maximum van 4 uur. De uurprijs blijft in het nieuwe voorstel hetzelfde, en de maximale parkeertijd verdwijnt. Na acht uren (in totaal 2 euro) gaat het tarief naar € 2,50 per uur, met een maximaal dagtarief van € 7,50.

Het is overigens de vraag of het nieuwe systeem het gewenste effect zal hebben in de Voorstraat. Er is een kans dat de Voorstraat in drukke maanden vol komt te staan met auto’s van toeristen die niet op een euro meer of minder kijken. Kost wat, maar dan hebben ze ook wat: ze staan dan een hele middag - eerste rang - in de Voorstraat voor € 11,10.

|Doorsturen

BuienradarAgenda