Nieuws

Woningmarkt verhit: nóg hogere huizenprijsstijging

ABN AMRO komt met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen in 2021 en 2022. Dit blijkt uit de nieuwe Woningmarktmonitor van juli 2021. “We houden nu rekening met een huizenprijsstijging van 12,5% dit jaar en van 5% in 2022. Eerder gingen we nog uit van respectievelijk 7,5% en 2,5% prijsstijging. De huizenmarkt is verhit,” aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO.

 

Krapte op de woningmarkt

Eén van de oorzaken van de huizenprijsstijging is de krapte op de woningmarkt. Het aantal nieuwbouwwoningen blijft nog steeds achter bij de vraag. Dit komt onder andere door de strenge regelgeving rondom ruimtelijke ordening. Het Economisch Bureau denkt dat het aantal woningaankopen hierdoor echter weleens zou kunnen dalen. “Er zijn weinig mogelijkheden om door te schuiven vanwege de achterblijvende woningbouw. Ook voor de prijsontwikkeling houden we rekening met geleidelijke matiging van de prijsstijging. Dit, omdat het positieve effect van de rentedaling op de huizenprijzen langzaam zal slinken en de rente op langere termijn kan stijgen, bijvoorbeeld als gevolg van hogere kapitaaleisen voor banken. Hier komt bij dat het volgende kabinet het belastingvoordeel van eigen woningen mogelijk gaat beperken,” zegt Bokeloh.

 

Invloed van de coronacrisis

De vraag naar woningen heeft vooral tijdens de coronacrisis een vlucht genomen. ABN AMRO verwacht dat dit te maken heeft met de verschuiving van woonvoorkeuren die in deze periode is ontstaan. De behoefte aan een comfortabele woning is toegenomen doordat mensen plotseling veel meer tijd thuis moesten doorbrengen. Hoewel er inmiddels de nodige versoepelingen op de maatregelen hebben plaatsgevonden, verwacht het Economisch Bureau alsnog dat veel mensen thuis blijven werken en dat daarom de vraag naar comfortabele woningen zal blijven stijgen. Ook hebben mensen tijdens de coronacrisis kunnen sparen door het uitblijven van vakanties en uitjes. Er wordt verwacht dat dit spaargeld in woningen zal worden gestopt, zoals bijvoorbeeld het extra aflossen van de hypotheek.

 

Kopers hebben haast

Bokeloh: “Kopers moeten meer risico nemen om kans te maken op een koopwoning.” Ze zijn bang door de stijgende huizenprijzen geen huis meer te kunnen kopen en hebben haast met de aanschaf van een woning. Hierdoor ontstaat een situatie waarin kopers veel risico nemen; ze bieden hoger dan de vraagprijs en laten verkoopvoorwaarden vallen. Daarnaast proberen kopers tegenwoordig een hogere hypotheek af te sluiten in verhouding tot hun inkomen. Dit doen ze door een aflossingsvrije hypotheek te kiezen en af te zien van het recht op hypotheekrenteaftrek. ABN AMRO raadt kopers aan om hypotheekadvies in te winnen voordat ze deze belangrijke beslissingen maken.

|Doorsturen

Uw reactie


BuienradarAgenda