Nieuws

Woning onder vuurtoren blijft behouden

Twee eenheden voor permanente bewoning en twee voor tijdelijk gebruik. Met die invulling krijgt het woonhuis aan de voet van de vuurtoren een nieuw leven. “Zonder recreatief medegebruik is het plan onhaalbaar,” aldus initiatiefnemer Gosse Beerda.

De woning kwam vorig jaar in handen van Beerda, nadat de vorige eigenaar met het plan voor een appartementengebouw naar buiten trad. “Daar ben ik toen erg van geschrokken, maar gelukkig konden we het snel eens worden. Ik zag het als mijn plicht de vuurtoren vrij te houden van ontsierende hoogbouw.”

De woning is gedateerd en heeft achterstallig onderhoud, maar is deels te redden. Die redding vraagt inventiviteit en een flinke financiële inspanning. Het oorspronkelijke hoofdgebouw wordt - net als ten tijde van de bouw in 1920 - opgedeeld in twee woningen voor permanente bewoning. De voormalige garage aan de zijde van de vuurtoren wordt ingericht voor logies. En dat geldt ook voor het volume aan de andere zijde dat ooit dienstdeed als fietsenstalling voor eilander fietsen.

De verbouw zal worden gecoördineerd door Willem Koornstra, die al jaren de zorg draagt voor de exploitatie van vuurtoren, reddingsboot en havenkraan. “Ik vind het schitterend dat er straks betaalbare woonruimte op zo’n prachtige plek bijkomt. We gaan er echt iets moois van maken.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda