Nieuws

Winkels toch op zondag vanaf 9.00 uur open?

HARLINGEN - Als het aan B en W ligt, kunnen Harlingers op zon- en feestdagen vanaf 9.00 uur boodschappen doen. Een voorstel met die strekking komt binnenkort wederom in de raadszaal aan bod, nadat een raadsmeerderheid de openingstijd eerder op 11.00 uur zette. Maar na protest van Ondernemend Harlingen, moet de raad er nogmaals over beslissen.

De ruimere openingstijd op zon- en feestdagen (van 9.00 tot 18.00 uur) leek eind vorig jaar in kannen en kruiken. Maar het voorstel werd op initiatief van de ChristenUnie, en met steun van PvdA, CDA en Wad’n Partij, aangepast: de winkels mochten pas om 11.00 uur open. Want er zouden weinig supermarkten eerder open willen. En als er eentje de deuren zo vroeg open zou gooien, moest de rest wel noodgedwongen mee. Daarbij werd gesproken over “moordende concurrentie”.

“Zo zit de wereld in elkaar”, zei Gerrit-Jan de Vries (VVD), gesteund door Tjepke van der Pol (D66): “Wij moeten daar niet over beslissen. Het is aan de ondernemers om er invulling aan te geven.”

En dat willen ze. Er bleek namelijk wél animo voor de vroegere openingstijd. “Waarom zijn wij niet geconsulteerd”, zei Milan Grijmans namens Ondernemend Harlingen (meer dan honderd leden). Op verzoek van de gemeenteraad heeft de ondernemersvereniging onderzoek gedaan naar de mening van winkeliers. En aan de hand van dat onderzoek stellen B en W nu voor de algemene vrijstelling te verruimen van 11.00 uur naar 9.00 uur, voor het “maximaal bedienen van zowel de inwoners als de toeristen op winkelgebied”.

Het voorstel staat op de agenda van de commissievergadering van volgende week woensdag. In de raadsvergadering op woensdag 25 september neemt de raad een besluit.

|Doorsturen