Nieuws

Willemshaven krijgt toeristische plattegrond

Omdat er inmiddels erg veel gebeurt in en rond de Willemshaven, is er een toeristische plattegrond gemaakt, met daarop alle bezienswaardigheden. Daarmee wordt het voor toeristen duidelijker wat er allemaal te doen is. De eerste versie van de folder met plattegrond is vandaag overhandigd aan wethouder Paul Schoute.

De toeristische plattegrond is een idee van Willem Koornstra (Dromen Aan Zee, van onder andere de Havenkraan en Vuurtoren) en zijn dochter Marjolein Koornstra (communicatie- en marketingbureau Wasiliana). Ze zetten met de plattegrond alle ondernemers en stichtingen die actief zijn in en rond de Willemshaven letterlijk en figuurlijk op de kaart. De speelse plattegrond is ontworpen door tekenaar Dolf Siere, die gespecialiseerd is in het maken van maritieme illustraties.

De folder is vanaf deze week verkrijgbaar bij het toeristisch informatiepunt en daarnaast is de plattegrond online beschikbaar op www.willemshaven.nl. In het voorjaar van 2021 zal voor de start van het nieuwe toeristische seizoen ook een Duitse en Engelse vertaling gemaakt worden, zodat ook alle buitenlandse bezoekers de Willemshaven weten te vinden.

De Willemshaven in Harlingen maakt een razendsnelle ontwikkeling door tot een zeer aantrekkelijk toeristisch-recreatief gebied. De afgelopen tijd hebben vele ondernemers zich er gevestigd en zijn er verschillende leuke nieuwe initiatieven ontstaan. Zo hebben Bierbrouwerij Brouwdok en visrestaurant Vitamine Zee hun plek verworven op de haven, is het gereconstrueerde schip van Willem Barentsz de ‘Witte Swaen’ te bewonderen en worden de voormalige loodsen steeds verder gevuld met educatieve bezoekerscentra voor onder andere de Tall Ships Races. Ook zijn er twee heel bijzondere hotels gevestigd in industriële objecten: de trechter en de havenkraan.

De ontwikkeling van de plattegrond is deels (50%) gefinancierd door het aanklikmodel van Bestemming Noardwest.


Een overzicht van wat er allemaal te doen is in en rond de Willemshaven

Zeesleepboot Holland

Aan boord van zeesleepboot Holland vind je de enige nog werkende 10-cilinder Werkspoor motor ter wereld. Bezoekers mogen overal een kijkje nemen: van de radiohut, kaartenkamer en brug tot in de machinekamer. Het interieur uit 1951 is nog grotendeels authentiek, inclusief een prachtige Art Deco salon. De Holland is ook te huur voor evenementen.

W:​ ​www.zeesleepbootholland.nl

De Sittard 

De Hr. Ms. Sittard is in 1997 door de Koninklijke Marine overgedragen aan de stichting Zeekadetkorps Harlingen en het schip doet sindsdien dienst als varend opleidingsschip voor het korps. Deze maritieme jeugdvereniging behoort tot het landelijke Zeekadetkorps Nederland. Het Zeekadetkorps stelt zich ten doel om de jeugd op een plezierige wijze de weg naar zee te wijzen en zodoende de jeugd te motiveren voor een baan in de nautische sector. 

W: ​www.zkkharlingen.nl

Visrestaurant Vitamine Zee 

Dit voormalig elektriciteitshuisje is getransformeerd tot een prachtig visrestaurant. Van een lekker bakje kibbeling tot een zoute haring met uitjes, er is voor ieder wat wils. Op het ruime terras kun je genieten van een hapje en drankje, met uitzicht op de prachtige Willemshaven en Waddenzee.
W:​ www.vitaminezeeharlingen.n​l 
 

Het Brouwdok 

Buitendijks gebrouwen, zeewaardig bier! Met de voeten op de kade en fenomenale vergezichten over de Waddenzee is deze havenbrouwerij hoofdkwartier en vertrekpunt voor experiment en avontuur. Hier wordt écht ambachtelijk bier gebrouwen. Naast een prachtige brouwerij met een diversiteit aan smaken vind je hier ook het mooiste proeflokaal van Nederland. In de zomermaanden elke dag geopend, met dagelijkse rondleidingen om 14:00. 

W:​ ​www.hetbrouwdok.nl

PESK Experience 

Binnenkort: Bij de PESK Experience kom je vanalles over zeesleepboot de Holland, haar fameuze verleden en hedendaagse vaartochten te weten. Er worden lezingen, nautische cursussen en exposities over werelderfgoed Waddenzee georganiseerd. (in ontwikkeling) 

De Uitkijkboei 

Er zijn veel verschillende tonnen, boeien en bakens te vinden op zee. Normaal gesproken worden ze ingezet bij de belangrijkste en grootste vaarwateren, maar op de Willemshaven staat een levensechte grote boei op het droge. Deze fungeert als uitkijkpost. Vanaf de uitkijkboei kun je de gehele Willemshaven overzien en de perfecte foto of selfie maken. 

Tall Ships Experience center 

Binnenkort: In het Tall Ships Experience Center kom je alles te weten over Tall Ships en de races die deze bijzondere schepen jaarlijks ondernemen. In 2022 komen veel Tall Ships weer naar Harlingen toe tijdens Sail. In het Experience Center is ook het projectbureau van Stichting Harlingen Sail gevestigd en je kunt er vergaderruimte huren. 

W: www.thetallshipsracesharlingen2018.nl

Radiolichtschip Jenni Baynton 

Een unieke combinatie van twee toepassingen op één schip die nauwelijks meer voorkomen: het lichtschip dat van 1949 tot 1991 de zeelieden en hun schepen in de Engelse kustwateren veilig naar huis loodste en het zendschip dat van 2005 tot en met heden de luisteraars verblijdt met radioprogramma’s. Het schip is te bezichtigen en te huur voor evenementen. 

W:​ www.radiolichtschip.n​l

Informatiecentrum De Wagon 

Deze treinwagon uit 1993 doet nu dienst als informatiecentrum en je vindt er actuele informatie over bijzondere projecten in Harlingen. Laat je verrassen en neem een kijkje in de Wagon tijdens een bezoek aan onze Friese zeehavenstad. 

Zonnepontje 

Met het zonnepontje kun je voor een klein bedrag van de Willemshaven oversteken naar de Zuiderpier of Sassteiger (1 euro) of een rondje door de haven varen (2 euro). De schippers vertellen je graag alles over de voorbijkomende schepen en de historische havens. Passagiers kunnen van elke steiger naar elke steiger wanneer de pontvlag daar wappert. 

W: www.harlingerpontje.nl

De Barentszwerf en expeditieschip de Witte Swaen 

In 1596 stak Willem Barentsz van wal om een zeeweg naar China te vinden via het noorden. De totale bemanning bestond uit 17 koppen. Het schip kwam vast te zitten in het ijs bij Nova Zembla. Met vrijwilligers is zijn expeditieschip zo nauwkeurig mogelijk gereconstrueerd. In het bezoekerscentrum wordt over de bijzondere Hollandse bouwmethode en de roemruchte tocht verteld.
W: ​www.debarentsz.nl

De Trechter 

In het Trechter hotel overnacht je in alle luxe in een omgebouwde zandtrechter op een unieke plek aan de Willemshaven. De suite biedt een uniek uitzicht op werelderfgoed de Waddenzee en is onder andere voorzien van een luxe boxspring, regendouche, jacuzzi, minibar, wifi en privé parkeerplaats.
W: www.slapenineentrechter.com

 Entrepotgebouw 

Vroeger reden de goederentreinen hiernaartoe om de schepen in de Willemshaven te laden en lossen. Het gebouw uit 1904 is recent weer prachtig gerestaureerd en aangepast om te kunnen dienen als multifunctioneel overdekt ‘stadsplein’. Incidenteel wordt het gebouw gebruikt als terminal voor de in ontwikkeling zijnde middelgrote cruisevaart, maar het gebouw is ook beschikbaar als evenementenlocatie. Voor meer informatie: info@harlingen.nl.

11Fountains Walvisfontein 

De fontein van Harlingen is een levensechte potvis. Hij ligt als verdwaald bij de Zuiderpier, maar af en toe verraadt zijn krachtige waterstraal dat hij wel degelijk in leven is. Deze prachtige fontein is onderdeel van het 11Fountains kunstproject en staat symbool voor de maritieme geschiedenis van Harlingen.

W:​ ​www.11fountains.nl

Badhuus 

Niet alleen voor de Bruine Vloot die de zeilkleding kan uitwassen, maar ook voor bezoekers aan de stad biedt het Badhuus meer dan alleen een sanitaire en facilitaire voorziening. Het uitzichtpunt, bovenop het Badhuus, toont iedere dag een uniek beeld op het prachtige Wad. Op de begane grond vind je 17 douches, toiletvoorzieningen en een wasserette. 

Cruise Port Harlingen 

Harlingen is als enige Friese havenstad gastheer voor zee- en riviercruiseschepen. De internationale luxe schepen, maximaal 160 meter lang en met 175 tot 400 gasten aan boord, vinden steeds vaker hun weg naar de 'Parel aan de Waddenzee'.

W: www.cruiseportharlingen.nl

VBZH 

Maak een zeilreis met een van de schepen van de Bruine Vloot. De schippers nemen u graag mee voor een zeilzwerftocht over de Waddenzee naar een van de Waddeneilanden. Ga aan boord voor een weekend of een week met familie, met een vriendengroep of als individuele opstapper.

W: www.vbzh.nl/vloot

De Havenkraan 

Overnacht op 17 meter hoogte en bepaal je eigen uitzicht. De kraan biedt een panoramisch uitzicht over de Waddenzee en het pittoreske historische centrum van Harlingen. Het is aan jou om te kiezen, want je kunt de kraan zelf draaien in de besturingscabine. Een geweldige ervaring!

W:​ ​www.havenkraan.nl

 KNRM

Helemaal aan de kop van de Willemshaven staat het gebouw van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De KNRM bestaat al sinds 1824 wordt in stand gehouden door donateurs en legaten. Harlingen heeft twee reddingboten en voert per jaar tussen de 50 en de 70 reddingsacties uit. Het station bestaat uit 25 vrijwilligers die 365 dagen per jaar 24 uur per dag klaar staan om mens en dier in nood te helpen.
W:​ www.knrm.n​l

Gedachten aan Zee 

De wind door de haren, genieten van de zilte zeelucht, het uitzicht, of een plek waar je de gedachten de vrije loop laat: de Zuiderpier is bij uitstek geschikt om even te pierewaaien. Daar waar de wandeling stopt en de ruime blik over het Wad begint, worden wandelaars die dat willen in de gelegenheid gesteld hun ‘Gedachten aan Zee’ te delen door een (anoniem) briefje te posten in de brievenbus. De brievenbus wordt wekelijks geleegd.

Blij met samenwerking in de Willemshaven. Vlnr Jan Hoekstra (Badhuus), Marjolein Koornstra (communicatie), wethouder Paul Schoute, Willem Koornstra (initiatiefnemer). (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

BuienradarAgenda