Nieuws

Wethouder Harry Boon ontsnapt met excuus aan motie van afkeuring

HARLINGEN - Het college van B en W heeft voor ruim 2,5 miljoen euro erfpachtgronden aan de Bouwvereniging verkocht. Dat gebeurde zonder de gemeenteraad te raadplegen. Daarom kwam Harlinger Belang gisteren met een motie van afkeuring, maar die kreeg geen raadsmeerderheid. Tweemaal excuses van wethouder Harry Boon (CDA) was voor een flink deel van de raad voldoende.

Harlinger Belang meldde enkele weken geleden al dat wethouder Boon de gemeenteraad om wensen en bedenkingen had moeten vragen, bij de deal met de Bouwvereniging. Boon zei toen dat het een bevoegdheid van het college is, die werd meegenomen middels een begrotingswijziging. Afgelopen woensdag kwam hij erop terug: hij had de raad moeten raadplegen en de verkoop was slordig tot stand gekomen. “Dat spijt me”, zei Boon, en hij maakte excuses aan de raad.

“U gaat de raad buiten spel zetten en dat vinden we wel een ernstige zaak”, zei Jappie Saakstra van Harlinger Belang. Hij diende de motie van afkeuring in. “We vinden dat de wethouder zijn excuses goed heeft verwoord en die zijn ongetwijfeld oprecht bedoeld. Maar de gemeenteraad heeft een controlerende rol. Er is wat fout gegaan en wij vinden dat excuses wat mager zijn, en een motie gepast. Het is niet te doen om consequenties, maar wel een signaal aan het college.” De motie van HB kreeg steun van GroenLinks, D66 en Wad’n Partij.

Tjepke van der Pol: “Het gaat erom dat er iets gebeurt dat gewoon echt niet kan. Onze steun heeft het college wel, alleen de handelwijze keuren wij af. Eigenlijk is dit ook een oproep aan de rest van de raad: wij kunnen niks anders doen dan de motie steunen. Het is de rol van de raad om te controleren, en als het niet goed gaat, moeten we acteren.”

“Verschrikkelijk dat het zo gelopen is”, zei Hendrik Sijtsma (CDA), maar hij vond het voldoende dat Boon tweemaal excuses maakte. Zo dachten de fracties van HOOP, PvdA, ChristenUnie en VVD er ook over.

Iets later kwam er een andere begrotingswijziging aan bod: 20.000 euro voor een beleefcentrum van Stichting Harlingen Sail. Volgens Johan Erents was hier sprake van een truc die een halve eeuw geleden ook al werd toegepast: “Het had geen begrotingswijziging moeten zijn, maar een raadsvoorstel. Zo hoort dat. Dan ben je beleefd.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda