Nieuws

Wereldvismigratiedag op de Afsluitdijk

Op zaterdag 21 april is het Wereldvismigratiedag. Op de Afsluitdijk is tussen 10.00 en 16.00 uur van alles te beleven. Bezoekers kunnen een boottocht maken op de Waddenzee, een haai aaien, hun eigen vismigratierivier bouwen en het Afsluitdijk Wadden Center bezoeken. Het hele programma gratis en vrij toegankelijk.

Afsluitdijk Wadden Center.

Bezoekers die mee willen met een van de boottochten wordt aangeraden van tevoren een gratis ticket te reserveren via www.deafsluitdijk.nl/21april. Vol ik vol.

 

In het gloednieuwe Afsluitdijk Wadden Center kunnen kinderen door middel van opdrachtjes alles te weten komen over reislustige vissen. Zeebioloog Wouter van der Heij van de Waddenvereniging vertelt waarom op dit moment geldt dat elke vis telt. Haaien- en roggenexpert Paddy Walker probeert het raadsel van de Waddenzeehaaien te ontrafelen.

 

Buiten is een uitdaging: bouw een rivier voor vissen dwars door de Afsluitdijk, zonder dat er een druppel zout water in het zoete IJsselmeer belandt. En heb jij wel eens een echte haai gezien? Op 21 april kun je er zelfs eentje aaien. Wie wil ontdekken wat er onder water leeft, kan mee met een boottocht over de Waddenzee. Gidsen van de Waddenvereniging varen mee en vertellen over de toekomstige Vismigratierivier en waarom deze doorgang voor trekvissen zo belangrijk is.

 

Vrije doorgang

De World Fish Migration Foundation lanceert tijdens Wereldvismigratiedag op de Afsluitdijk hun nieuwe boek From Sea to Source. In het boek staan spraakmakende voorbeelden hoe wereldwijd oplossingen zijn bedacht om de vis vrije doorgang te geven in zeeën en rivieren. En om klokslag 15.00 uur dragen zij het stokje van Wereldvismigratiedag over van Nederland aan Amerika, waar het evenement op dat moment net begint.

 

Iedereen weet dat vogels trekken, maar vissen trekken ook. Trekvissen zwemmen tussen zoet en zout water en leggen duizenden kilometers af tussen hun geboortegrond en leefgebied. Nog te vaak stuiten ze tijdens hun reis op dijken of dammen. Daardoor gaat het niet goed met de vis. Op Wereldvismigratiedag wordt aandacht gevraagd voor een vrije doorgang voor vissen.

 

Ook de Afsluitdijk is zo’n barrière. Het is nu bijna onmogelijk om van de Waddenzee naar het IJsselmeer te zwemmen en andersom. Daar is een gedurfde oplossing voor bedacht: de Vismigratierivier. Een kilometerslang ecoduct dwars door de Afsluitdijk. Volgens planning start de bouw in 2019 en is dit wereldwijd unieke project in 2022 klaar.

|Doorsturen