Nieuws

Wereldprestatie: Rasha en Mohammad halen Diploma Onderwijsassistent

Rasha en Mohammad zijn door de burgeroorlog in Syrië, bijna alles achterlatend, hun vaderland ontvlucht. Ze belandden in Harlingen en hebben versneld hun Diploma Onderwijsassistent gehaald. Een hele prestatie, als je bedenkt dat ze in een ‘vreemd’ land wonen, en ook nog zorgen hebben om familie die nog in een oorlogsgebied woont.

Door Bertus Ligthart

Rasha en Mohammad (en natuurlijk ook Lamar en Layan) van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie Diploma Onderwijsassistent.

Toen er vlak bij hun huis een bom ontplofte, waarbij Rasha zwaargewond raakte, besloten Rasha en Mohammad Syrië te verlaten en naar Europa te vluchten. Om Rasha en zijn toen nog ongeboren dochter Lamar te beschermen, ondernam Mohammad deze gevaarlijke tocht alleen.

Mohammad arriveerde augustus 2015 in Nederland, woonde in verschillende azc’s, kreeg een verblijfsvergunning en ondertussen werd dochter Lamar in Syrië geboren. Daarna is Rasha met Lamar eerst naar Turkije gevlucht. In november 2016 werd Mohammad een huis in Harlingen toegewezen, waarna Rasha en dochter Lamar, die inmiddels acht maanden oud was, zich op 8 december 2016 op vliegveld Schiphol weer bij Mohammad konden voegen.

In Syrië was Mohammad leraar Arabisch en Rasha studeerde Frans aan de universiteit. Maar nu moesten zij helemaal opnieuw beginnen. Eerst hebben ze de verplichte inburgeringcursus in Harlingen gedaan. Om hun kans op werk in Nederland te vergroten hebben ze op het Friesland College in Leeuwarden een aanvullende opleiding Nederlands gevolgd.

Mohammad werkt sinds eind 2019 één dag per week bij Foox Franeker. Omdat hij toch wel weer graag als leraar aan de slag wil, en ook Rasha in het onderwijs wil werken, zijn beiden september 2019 bij Friese Poort in Sneek begonnen met de opleiding voor onderwijsassistent. Dit is een 3-jarige opleiding die ‘in het algemeen’ ook in 2 jaar kan worden gedaan. Ja, als je van Nederlandse afkomst bent! Ja, als je klassikaal les kunt volgen. Maar van die twee jaar moest dat door corona anderhalf jaar online. En ja, als je geen stress hebt om familie die nog in oorlogsgebied woont!

Schrijver dezes en ook andere meelevende ouwe seunen hebben zelf gezien hoe hard zij voor dit diploma hebben moeten werken. Dat ook zij met een Syrische achtergrond deze opleiding in 2 jaar hebben afgerond is werkelijk een Wereldprestatie!

De capaciteiten van Mohammad zijn z’n collega’s in het onderwijs ook niet ontgaan. Zijn stageschool heeft hem in juli al betaald werk aangeboden voor 20 uren per week en hiermee is hij eind augustus begonnen. Hij zoekt dan ook nog een school waar hij de resterende 20 uren per week kan werken. Rasha volgt inmiddels nog een aanvullende opleiding Kinderopvang bij Friese Poort in Sneek.

In juli 2018 is dochter Layan (in Leeuwarden, dus bijna een ouwe seun) geboren. Sinds ze in Harlingen wonen, fietst Mohammad regelmatig met zijn vrouw en/of kinderen door de stad en langs de havens. Inmiddels hebben Mohammad, Lamar en Layan de Nederlandse nationaliteit. De aanvraag van Rasha is later ingediend en loopt nog omdat zij later in Nederland is gearriveerd. Onder voetballers is ‘Mo’ al een bekende. Hij gaat regelmatig met vriend Jan naar FC Heerenveen. Zelf voetbalt ‘Mo’ ook op ‘hoog (!/?) niveau’ namelijk bij FC Harlingen 4.

|Doorsturen

BuienradarAgenda