Nieuws

Welke soort aardbei kies je?

Bijna iedereen is er gek op, verse Hollandse aardbeien. Je kan ze opeten uit het vuistje of verwerken in taarten en toetjes. De echte liefhebber maakt er jam van. Je kan ze kopen in de supermarkt of op de markt, maar ze moeten aan nogal wat eisen voldoen. De smaak moet goed zijn, ze moeten tegen ziekten kunnen en niet te snel beschadigd raken. Het belangrijkste van alles is dat ze lang houdbaar moeten zijn. Hoe weet je nou wat de beste aardbeien zijn? 

Elsanta

Alleen in Nederland kennen we al minstens twintig rassen. Ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Populair bij telers zijn de Elsanta aardbeien met de dochter sonata. Ook in België wordt deze soort het meest geteeld. Het is een soort die lang houdbaar is, maar liefst negen dagen en daarom goed verkoopt aan supermarkten. Bijna alle aardbeien in de supermarkt zijn van de soort Elsanta. Eveneens worden deze aardbeien vaak verkocht aan het buitenland. 

Favori 

De favori aardbei is zoet en stevig en komt goed uit testen. De kleur is hetzelfde als de Elsanta aardbeien. De glans blijft aanwezig als je ze een tijdje bewaart. De favori aardbeien smaken beter dan de Elsanta aardbeien en worden daarom met name in restaurants veel gebruikt. 

De markt

Wanneer je naar de markt gaat op een jongensfiets 20 inch heb je kans dat je veel meer soorten aantreft dan in de supermarkt. Vraag de koopman wat voor soorten hij te koop heeft. Op de markt kan je bijvoorbeeld Elianny aardbeien kopen. Dit zijn grote aardbeien die lang bewaard kunnen worden en een fris-zoete smaak hebben. 

Zelf kweken

Heb je zelf ruimte in je tuin kweek ze dan zelf, want de lekkerste en zoetste aardbeien komen natuurlijk uit eigen tuin. Wil je er veel? Zet alles aan de kant en ruim de loopfiets en skelter van je kinderen op en leg een aardbeienveldje aan. Heb je weinig ruimte? Zet de aardbeienplanten dan in bakken of potten. Je hebt de keuze uit doordragende rassen of rassen die een keer per jaar aardbeien geven. Vraag in het tuincentrum om advies en bepaal wat het beste bij jou past. 

|Doorsturen

BuienradarAgenda