Nieuws

Weer dwangsom van € 40.000 voor Omrin

HARLINGEN – De ‘klappijpen’ van de afvaloven jagen Omrin op kosten: naast de dure renovatie die voor de deur staat, moet Omrin twee dwangsommen van 20.000 euro betalen wegens overtredingen tijdens een storing in november. Ruim een maand eerder moest Omrin ook al 40.000 euro betalen wegens dezelfde overtredingen.

Het gaat om dwangsommen die begin 2016 zijn opgelegd: 1) vanwege te hoge uitstoot van koolmonoxide en koolwaterstoffen en 2) voor het niet tijdig stoppen van de verbranding van afval bij een storing. Beide overtredingen kosten Omrin 20.000 euro per keer, met een maximum van twee ton.

 

De afvaloven wordt al langer geplaagd door ‘klappijpen’; stoomleidingen die springen doordat de installatie snel slijt. Tijdens de storing op 12 november vorig jaar was er volgens de provincie ruim vijf uur lang sprake van te hoge uitstoot van koolwaterstoffen en koolmonoxide. Daarnaast is de verbranding van afval niet binnen vier uur gestaakt, en was er na die voorgeschreven periode nog enkele uren sprake van brandend en/of smeulend afval.

 

Dezelfde overtredingen zijn ruim een maand eerder ook al eens bestraft met dezelfde boetes. Dat ging eveneens om een storing door een gesprongen stoomleiding, op 6 oktober 2018. Tijdens die storing werd Harlingen in de stank gezet. Overigens is de (te hoge) uitstoot van koolmonoxide en koolwaterstoffen een indicator voor dioxinevorming.

|Doorsturen

BuienradarAgenda