Nieuws

Spijkerstad 2018: water, factor 50 en ietsje langzamer dan normaal

Water, factor 50 en ietsje langzamer dan normaal. Dat is kort samengevat Spijkerstad 2018. Ongeveer 450 kinderen en 250 vrijwilligers genoten van een heel warme maar onvergetelijke week. “Smeer je kinderen goed in want voordat je het weet heb je hier rode garnalen rondlopen”, zei wethouder Hein Kuiken bij de start. “Dat sluit wel aan bij het thema, maar dat is niet de bedoeling.”

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

‘Verhalen van de woeste waterwereld’ is het ‘tallship-thema’, en de kinderen bouwen geen huizen maar boten. Nadat Stijn Kooijman van Jongerenwerk Harlingen de volle laag krijgt - water en zonnebrandcrème - is het wel duidelijk: goed drinken en goed insmeren. En even later klinkt het geklop van talloze hamers.

De schepen schieten uit de grond, mede dankzij 3000 pallets van Houtsma Pallets uit Klooster Lidlum. De dekzeilen worden niet alleen gebruikt als schaduwdoek, maar ook als bodem van zwembadjes.


In de papieren HC van vrijdag 27 juli een fotoreportage van Joachim de Ruijter. 


De EHBO’ers van het Rode Kruis hoeven zich ook niet te vervelen. “We wilden een rondje lopen,” zegt Piet Roos, “maar daar komen we niet aan toe.” Veel splinters, hamers op duimen en schaafwondjes. “Heb je ook een pincet”, vraagt een moeder. De splinter is nog niet uit haar vinger of de volgende met een splinter meldt zich. En enkele minuten later een jongen met een schaafwond. “We waren bedden aan het maken met minipallets”, vertelt hij. “En toen zakte alles in en viel ik naar beneden.” “Ik heb een wondermiddel”, zegt Roos, en smeert tijgerbalsem op de wond.

Na maandag krijgen de bewoners van Kleutereiland (de 110 jongsten) een tropenrooster: om 13.00 uur naar huis. “Maandag was te pittig”, zegt Ellen Uivel van het jongerenwerk.

 

In de ‘Kombuis’ zorgen ongeveer tien vrijwilligers voor de catering. Iedere dag beleggen ze 2000 broodjes. “Dit is onze redding”, zegt Marjanne de Boer, wijzend naar de koelwagen van de Plus. De patat is bijna klaar en een fris en fruitig toetje - al eerder gesneden watermeloen - staat klaar in de koelwagen. De ouders die de groepjes kinderen begeleiden, zien erop toe dat de kinderen voldoende water uit hun bidon drinken.

 

“We merken dat mensen moe worden”, vertelt Ellen Uivel op de laatste dag. “Maar er zijn maar twee mensen geweest die echt last van de warmte hadden.” Het programma is eigenlijk gewoon doorgegaan, met wat aanpassingen, vertelt Uivel. Zo kreeg de survivalbaan water. En daarnaast zijn er meer waterpunten aangelegd, zodat de kinderen met water kunnen spelen. “En alles iets langzamer dan normaal”, lacht Uivel. Ze is tevreden: “Een toffe sfeer. En veel respect voor de vrijwilligers die gigantisch goed voor de kinderen zorgen.”

 

Gistermiddag vertrok het Spijkerstad-tallship op een vrachtwagen naar de Willemshaven. Daarna begon het opruimen, en dat werd vanmorgen voortgezet. Onder andere al die hamers worden opgeborgen in een grote container. Voor volgend jaar.

 

|Doorsturen