Nieuws

Water en woning duurzaam verwarmen zonder gas

Het afgelopen jaar zijn de kosten voor energie flink gestegen. Gemiddeld betalen we nu € 327,- meer dan in 2018. Die stijging komt grotendeels door de hogere gastarieven. Gelukkig kunnen huizen en water ook prima met minder of zelfs zonder gas worden verwarmd.

Geen gasaansluiting meer in nieuwbouw

Investeren in energiebesparende en duurzame maatregelen om niet of minder afhankelijk te zijn van gas, wordt steeds populairder bij consumenten, bedrijven en gemeenten. Dat geldt zeker ook voor Harlingen. De 38 nul-op-de-meter-woningen die onlangs in deze stad zijn opgeleverd, zijn nog maar het begin. Naast een aantal andere duurzame maatregelen hebben deze nieuwbouwwoningen geen gasaansluiting. Er zijn in zulke woningen een aantal manieren om deze woningen zonder gas te verwarmen en van warm water en verwarming te voorzien.

1. Warm water via een zonneboiler

Ook zonder gas is een warme douche heel goed mogelijk. Een zonneboiler maakt het water uit de kraan lekker warm dankzij de zon. Een zonneboiler zet zonne-energie meteen om in warmte. Daardoor is het gebruik van een zonneboiler voor warm water vier keer efficiënter dan wanneer de elektriciteit van zonnepanelen eerst nog omgezet moet worden in warmte.

2. Warmtepomp in plaats van een cv-ketel

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel. Net als een zonneboiler werkt een warmtepomp helemaal op hernieuwbare energie. Dat maakt de energie van deze systemen een stuk duurzamer en milieuvriendelijker dan gas. Het systeem haalt warmte uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om zowel de woning als het tapwater te verwarmen. Hiervoor gebruikt een warmtepomp maar zeer weinig elektriciteit. Een warmtepomp is daardoor een heel duurzame manier om te verwarmen, zeker de zuinige warmtepompen. Die warmtepompen leveren tot maar liefst zes keer meer energie op dan ze verbruiken. En dat merken gebruikers in hun portemonnee. Energieprijzen vergelijken en de goedkoopste stroom vinden, zorgt voor een nog grotere besparing.

3. Verwarmen met een pelletkachel

Wie een schoon en duurzaam alternatief voor een houtkachel of open haard zoekt, komt al snel uit op een pelletkachel. Dit type kachel zorgt dankzij de vlammen voor een gezellige uitstraling, en geeft - in tegenstelling tot de open haard - geen stankoverlast. Met het gebruik van een pelletkachel als hoofdverwarming kan de rekening van gas bijna gehalveerd worden. Dit type kachel brandt op samengeperste houtkorrels. Deze zijn veel duurzamer dan bijvoorbeeld haardhout, want pellets zijn gemaakt van natuurlijke bronnen die steeds weer worden aangevuld. Behalve als vervanging voor de houtkachel, kunnen sommige pelletkachels worden aangesloten op het centrale verwarmingssysteem voor tapwater.

4. Duurzame pelletketel

Een gasgestookte cv- of hr-ketel kan vervangen worden door een veel duurzamere pelletketel, ook wel biomassaketel genoemd. Een pelletketel is vooral geschikt voor de wat grotere woning. Dit type ketel verbrandt pellets waarbij warmte vrijkomt die in een vat water terechtkomt. Het opgewarmde water stroomt vervolgens via de bestaande cv-leidingen door de hele woning. Gas is met dit systeem overbodig geworden. Een pelletketel kan een hele woning verwarmen of zorgen voor warm water om handen te wassen en te douchen.

|Doorsturen