Nieuws

Wat is een gebroken-hart-syndroom?

Heeft jouw partner het net uitgemaakt? Dan is er sprake van liefdesverdriet. In veel gevallen zorgt het beëindigen van een relatie voor een gebroken hart. Hoe langer jullie bij elkaar waren, des te groter het verdriet. Het kan zelfs zo erg zijn dat je te maken krijgt met het gebroken-hart-syndroom. Lang niet iedereen is bekend met dit syndroom.

Een hart kan echt breken
Een groot deel van de Nederlanders heeft weleens te maken gehad met een gebroken hart. Deze term gebruiken we wanneer een relatie op de klippen loopt. Vaak denkt men dat het enkel een spreekwoordelijke benaming is. Dit is een misvatting, want een hart kan echt breken. Het orgaan breekt niet letterlijk, maar er kan wel een ontsteking ontstaan. Een ontstoken hart zorgt vaak voor een beroerd gevoel. Het is dan ook niet gek dat jij je na het beëindigen van een relatie meestal ook misselijk voelt.

Effect op verschillende organen en lichaamsdelen
Wie denkt dat een gebroken-hart-syndroom alleen invloed heeft op het hart, heeft het mis. Krijg je te maken met dit syndroom? Dan heeft dit vaak effect op grote delen van jouw lichaam. Wij zetten hieronder een aantal organen en lichaamsdelen waarop dit syndroom effect heeft op een rijtje.

- Ogen: deze kunnen gaan zwellen doordat tranen om liefdesverdriet minder zout zijn;
- Buik: mensen met een gebroken hart eten vaak meer suiker en vet, waardoor zij aankomen;
- Benen: het verdriet zorgt voor mobiliteitsproblemen. Zo wordt het beklimmen van een trap lastiger;
- Huid: een gebroken hart veroorzaakt huidproblemen, zoals acné en eczeem.

Feit of fabel?
Er zijn genoeg mensen die beweren dat het gebroken-hart-syndroom een fabel is. Het klinkt misschien zo, maar uit onderzoek van cardioloog Ivo van der Bilt blijkt dat het syndroom wel degelijk bestaat. Hij deed ruim tien jaar onderzoek naar dit fenomeen. Van der Bilt ontdekte dat adrenaline die vrijkomt bij stress de oorzaak is van dit syndroom. Je kunt geen medicijn nemen of iets anders doen om het herstel van een gebroken-hart-syndroom te bevorderen. Nee, jouw lichaam herstelt doorgaans binnen twee weken van dit syndroom.

|Doorsturen

BuienradarAgenda