Nieuws

Walvisfontein van 18 ton wat later op transport naar Willemshaven

In de ‘staalhal’ van De Boer & De Groot wordt momenteel nog druk gewerkt aan de Whale Foutain. Enkele staartstukken moeten nog gemonteerd worden en er steekt een ladder uit de kop - de machinekamer - van de Harlinger walvisfontein.

De fundering is vanmorgen in de Willemshaven aangebracht.

De walvis zou vandaag naar buiten, maar de vernis moet nog uitdrogen. Dat moet binnen, want anders verkleurt de natuurlijke tint door de zonnestralen, vertelt Herke de Groot.

Dus weer een paar dagen vertraging voordat de walvisfontein in de Willemshaven ligt. Maar, zegt De Groot verzekerd: “Vrijdag 18 mei ligt-ie erin en dan komt er water uit.”

 

Vanmorgen hebben medewerkers van De Boer & De Groot met kraanschip Dynamo twee grote stalen buizen in de bodem van de Willemshaven geheid. “De buizen onder de walvisfontein schuiven hier als een manchet overheen”, vertelt De Groot.

 

Volgende week woensdag wordt de walvis met werkschip Durk naar de Willemshaven gevaren, nadat deze is verstevigd en gevuld met schuimbeton. Een vrij licht soort beton, maar met 25 kuub toch goed voor 15 ton, rekent De Groot snel uit.

 

Daarnaast bestaat de walvis uit ongeveer anderhalve ton (hard) piepschuim en nog eens anderhalve ton aan buizen voor het frame, plus de technische installatie in de machinekamer. Al met al 18 tot 19 ton.

 

In een andere loods van De Boer & De Groot aan de Industrieweg, ligt overigens ‘Flora & Fauna’ van Shen Yuan, de levensboomfontein voor Hindeloopen.

 

Meer in de papieren Harlinger Courant van aanstaande woensdag.

De levensboomfontein gaat morgen op transport naar Hindeloopen.

|Doorsturen