Nieuws

Wad’n Partij Harlingen verliest spoedzaak over Waddenpartij

DEN HAAG – De Waddenpartij mag onder die naam meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. De Raad van State heeft dat donderdagmorgen beslist in een spoedprocedure die werd gevoerd door  de Harlinger Wad’n Partij.

“Met de nieuwe Waddenpartij wordt verwarring veroorzaakt bij Friese stemmers”, betoogde fractievoorzitter Wim Wildeboer dinsdag bij de Raad van State. “De naam Wad’n Partij klinkt hetzelfde als de Waddenpartij”, zegt Wildeboer. “En zeker op de radio.” Hij spreekt van misleiding van de kiezers. Een poging om het bestuur van de Waddenpartij op andere gedachten te brengen, mislukte. “Het is spijtig dat we hier staan, maar we konden niet anders”, klaagde hij bij de Raad.

Hij verweet het bestuur van de Waddenpartij dat die niet eerder contact heeft gezocht. “Men heeft het erop aan laten komen.” Wildeboer wees de Raad op het feit dat zijn partij al enkele jaren bestaat. Woordvoerder Alex Hazelaar van de Waddenpartij zegt dat hij de Wad’n Partij ook al langer kent. Maar hij ziet geen probleem met de namen die op elkaar lijken. Volgens hem is er geen sprake van boze opzet. 

Het stembureau en de Kiesraad zien evenmin een probleem. Een woordvoerder van de Kiesraad noemde als reden dat de partijen in verschillende gemeenten actief zijn en dus niet in dezelfde vijver vissen.

De Raad van State is het met de Kiesraad eens. Volgens de Raad is verwarring over de naam van de partijen wel mogelijk. Maar niet nu voor de kiezers in Noardeast-Fryslân. Zij kunnen alleen maar kiezen voor de Waddenpartij, omdat Wad’n Partij daar niet op kiezersjacht is. De partijen opereren nu in twee verschillende gemeenten.

Daarnaast oordeelt de Raad dat Wad’n Partij officieel geregistreerd staat als Wad’n Partij Harlingen. Dat maakt misleiding nog minder aannemelijk. Ook al spreken de media alleen over de Wad’n Partij.

Wad’n Partij overweegt om ook mee te gaan doen aan de verkiezingen van de Provinciale Staten. Dan bereikt Wad’n Partij wel de kiezers in de nieuwe fusiegemeente Noardeast Fryslân. In dat geval is misleiding wel aannemelijk. En dat werd deze week ook erkend door de woordvoerder van de Kiesraad. Maar die situatie is nu nog niet aan de orde.

|Doorsturen

BuienradarAgenda