Nieuws

Waddentoeters en Slaanderij fan Harlingen luiden 72ste HT Race in

De Harlinger Watersportvereniging organiseert op donderdag 24 mei en vrijdag 25 mei voor de 72ste keer de HT-race. Aan de vooravond van de HT-zeilrace zal het een gezellige drukte zijn op de Noorderhaven met optredens van de Waddentoeters en de percussiegroep Slaanderij fan Harlingen, tussen 19.00 en 21.00 uur.

De 130 deelnemende zeiljachten starten op donderdagochtend vanaf 8.30 uur in het Kimstergat voor de zeilrace Harlingen–Terschelling v.v. Dinsdag is de start voor de terugreis vanaf 9.30 uur in de Noord Meep onder Terschelling. De eerste schepen zijn aan het begin van de vrijdagmiddag weer in de haven van Harlingen terug.

 

Er wordt gestart in acht verschillende klassen. De snelste klassen, de VA gemeten rond- en platbodems, en de ORC klassen, zullen een langere baan varen. Vooral de wedstrijd van de grote lemsteraken in de VA-klasse vormt een machtig schouwspel door de vele meters zeil die deze schepen voeren. De ongemeten scherpe jachten zullen in 2 of 3 klassen worden verdeeld, waarbij de SW-rating bepaald in welke klasse men vaart.

De HT-commissie hoopt hiermee de snelheidsverschillen te verkleinen en de competitie te vergroten. In de klasse voor ongemeten rond- en platbodems wordt ook een ratingsysteem gehanteerd. Dat is noodzakelijk omdat de samenstelling van deze vloot zo divers is geworden dat zonder ratingsysteem het wedstrijdelement verloren gaat. Iedere boot krijgt nu een eigen ‘handicap’, waardoor de strijd eerlijker moet worden. Een langzamere boot kan, als hij goed wordt gevaren, toch winnen.

 

De HT Race is een begrip in de Nederlandse zeilwereld. In de race verschijnt zowel de ervaren wedstrijdzeiler aan de start, als de toerzeiler die het leuk vindt om een keer een wedstrijd te zeilen of onder begeleiding de oversteek te wagen naar Terschelling. Een vloot volgschepen begeleidt de zeilers.  Voor een groot aantal van de deelnemers is de HT-race een jaarlijkse traditie. Een evenement in het zeilseizoen waar de zeilers naar toe leven en ze de agenda voor vrij houden. Zeilers die voor de tiende of twintigste keer meedoen zijn geen uitzondering.

 

De prijsuitreiking is op vrijdagavond 25 mei om 21.00 uur tijdens het slotfeest in restaurant ’t Wad aan de Waddenpromenade. De livemuziek op dit feest is van het trio Njiske.

|Doorsturen