Nieuws

Waar schakel je een stemacteur voor in?

Wereldwijd zijn er behoorlijk wat mensen die geld verdienen met hun stem. Dit geldt voor zangers en zangeressen, maar ook voor stemacteurs. Stemacteurs zijn mensen die de stem onder een film of commercial inspreken. Zij zijn zelf nooit in beeld, je hoort alleen hun stem. Veel mensen denken dat je een stemacteur enkel in kunt schakelen voor commercials. Toch is dit niet het geval. Daarom vertellen wij je hier waar je een stemacteur voor in kunt schakelen.

1. Commercials
Op de radio en televisie komen dag in dag uit talloze commercials voorbij. In zo’n reclameboodschap wordt regelmatig een product of dienst aan de man gebracht. Zo’n commercial wordt vaak ingesproken door een stemacteur. Dit kan een bekende Nederlander zijn, maar ook iemand met een prettige stem en veel ervaring als stemacteur.

2. Voice overs
Stemacteurs richten zich niet alleen maar op het inspreken van commercials. Nee, want je kunt ze ook inschakelen voor het inspreken van voice overs. Net als bij commercials hoor je ook bij voice overs enkel een stem. Een stemacteur vertelt het verhaal, doet de introductie of verzorgt het commentaar. Een voice over wordt onder meer gebruikt in televisieprogramma’s. Daarnaast worden voice overs vaak gebruikt bij documentaires. 

3. Films
In de filmwereld zijn stemacteurs vaak een bekend gezicht. Zij worden met name ingezet voor teken- en animatiefilms. Ieder personage in zo’n film moet namelijk een stem krijgen. De stem van de personages wordt vaak niet door één en dezelfde persoon ingesproken, maar door verschillende stemacteurs. Een stemacteur spreekt de stem altijd in voordat een teken- of animatiefilm wordt uitgetekend. Op deze manier kunnen de animators er bijvoorbeeld voor zorgen dat de bewegingen van de mond kloppen met hetgeen er gezegd wordt.  

4. Audioboeken
Een aantal jaar geleden konden we boeken alleen nog maar lezen. Dit kan nu nog steeds, maar het is ook mogelijk om een boek te luisteren. Je leest het verhaal in dat geval niet zelf, maar het wordt verteld. Voor het inspreken van deze luisterboeken wordt vaak een stemacteur ingehuurd.

5. Podcasts
De laatste jaren schieten podcasts als paddenstoelen uit de grond. Als je een eigen podcast wilt beginnen, kun je zelf plaatsnemen achter de microfoon. Heb je geen prettige stem? Of vind je het gewoon geen prettig idee om een podcast zelf in te spreken? Schakel hier dan een stemacteur voor in.

|Doorsturen

BuienradarAgenda