Nieuws

Voorlopig geen zwem-trap op de Zuiderpier

Een plan voor een zwem-trap op de Zuiderpier, waarmee zwemmers makkelijk over de dijk het water in kunnen, gaat de koelkast in. Eerst wordt er onderzocht of er stromingsgevaar is.

Terwijl de aanleg van een zeezwembad nog ver weg lijkt, kwam de ChristenUnie vandaag in de raadsvergadering met het plan voor een trap over de Zuiderpier. Er zijn te weinig zwemmogelijkheden in Harlingen, vindt de ChristenUnie, en veel mensen willen graag zwemmen in zee. Wetterskip Fryslân is volgens de CU ook positief over een trap op de Zuiderpier. De Boer & De Groot kan van deze “quick-win” een werkproject voor werklozen maken. Het gaat volgens de CU om een investering van € 45.000.

Volgens Wethouder Paul Schoute (VVD) doorkruist dit de plannen voor het zeezwembad. “We gaan niet en-en doen”, zei Schoute. Volgens de wethouder zou zo’n trap eerder 75.000 tot 100.000 euro kosten.

Maar 45.000 euro is een harde toezegging van De Boer & De Groot , zei Marga Liefting (ChristenUnie).

Schoute zei verder dat er eerst een veiligheidsonderzoek moet komen; er zijn mogelijk gevaarlijke stromingen in zee op de voorgestelde plek van de zwem-trap. “Ik weet nog goed toen ik klein was,” zei Hendrik Sijtsma, “toen mochten we daar beslist niet komen want de stroming is enorm.” Volgens Sijtsma wordt het, als er een trap ligt, een leuk plekje voor jongeren waar ze wat gaan drinken en het water in gaan, en daarom moet het gevaar van stromingen goed onderzocht worden.

Marga Liefting trok haar plan voor de zwem-trap terug, en laat onderzoek doen naar stromingen.

|Doorsturen