Nieuws

Voorjaarsvergadering Oud Harlingen

Oud Harlingen heeft afgelopen woensdag haar voorjaarsvergadering gehouden in Stadsschouwburg Trebol. Met onder andere een update van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen en verhalen van Jan Oostenbrug, voormalig ijsmeester van de Koninklijke Friesche Elfsteden. Voorzitter Anneke Visser hete de ruim 140 aanwezigen welkom.

Door Ubbo Posthuma

Een boeiende presentatie door Jan Oostenbrug. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Een delegatie van Oud Harlingen is naar de Duitse stad Jever geweest, voor een tegenbezoek aan de Jeverländische Altertums- und Heimatsverein. Er is onder andere gesproken over het uitwisselen van tentoonstellingen. De Duitsers vroegen advies voor de restauratie van hun molen. Een van de aanwezige journalisten vroeg of Harlingen ook molens heeft. Het antwoord van voorzitter Anneke Visser leverde enige hilariteit in de zaal op. “We hebben hem verteld dat onze laatste molen De Bazuin op last van de Duitse bezetter in 1943 moest worden afgebroken!”

 

Jaring Langhout, voorzitter Stichting Bescherming Historisch Harlingen, vertelde over de stand van zaken rond de zoutwinning onder het Wad. Er zijn veel gesprekken gevoerd en brieven verstuurd. Er was volgens Langhout sprake van een goede dialoog met Staatstoezicht op de Mijnen. Het stichtingsbestuur komt iedere veertien dagen bij elkaar. “We zien vorderingen en we hebben wat bereikt. Maar we zijn er nog niet”, zei Langhout.

 

Na de pauze de historie van de Friese Elfstedentochten, door Jan Oostenbrug, oud-ijsmeester van de Koninklijke Vereniging Friesche Elfsteden. Bijna één uur lang kostelijke verhalen en anekdotes over de verschillende tochten, maar ook Friese ijsclubs. Dit met bijzonder beelden op het witte doek. Natuurlijk de vraag of er ooit nog een tocht komt. Volgens de oud-ijsmeester moet het in januari gaan vriezen bij opkomende maan. Twee weken strenge vorst zou het mogelijk maken. Overigens is de grootste zorg de ‘ijstoeristen’ uit het hele land, die dan naar Friesland komen.

 

Aan het einde van de avond zegde voorzitter Anneke Visser iedereen hartelijk dank. De sprekers kregen een flesje wijn aangeboden. Dank aan het team van Trebol onder leiding van Johan Outhuijse voor de prettige samenwerking en Adry Attema voor het bemensen van de stand. Velen bleven onder het genot van een drankje nog even gezellig nazitten.

De najaarsvergadering staat gepland op vrijdag 16 november.

 

Het bestuur van Oud Harlingen bestaat uit acht personen en de vereniging is nog op zoek naar een bestuurslid, het liefst iemand die verstand van bouwen/restauraties van panden heeft.

|Doorsturen