Nieuws

Volgende week op natuurijs?

Met de winterse vooruitzichten in het verschiet, neemt de schaatskoorts toe. Zou het nu dan toch eindelijk weer eens een keer lukken om op natuurijs te kunnen staan, al was het maar op de ijsbaan. Is die er eigenlijk al klaar voor? We vroegen het Floris Sinnema, voorzitter van de Harlinger IJsvereniging.

Voorzitter Floris Sinnema bestudeert de richtlijnen van het RIVM. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

“Wat ons betreft kan de winter komen”, lacht Floris. “We zijn van plan om dit weekend als bestuur bij elkaar te komen om wat dingen door te spreken. Maar dat stond al gepland.” Het dagelijks bestuur bestaat uit Floris Sinnema, penningmeester Atze van der Bos, en secretaris Eef Sprenger. Verder de vaste vrijwilligers Berend Visser, Bauke van der Ploeg en Hielke Jager. “Helaas moest Sjoukje Poppen, één van onze actiefste bestuursleden, ermee stoppen. Zij verzorgde onder meer de distributie van de ledenkaarten, heel jammer.”

Natuurlijk hoopt ook Floris Sinnema dat we straks kunnen schaatsen, al heeft hij wel zijn bedenkingen. “Als we veel sneeuw krijgen, zal dit de ijsgroei belemmeren. Het mooiste zou zijn dat er al een mooie ijsvloer ligt, dan kunnen we met onze machines het ijs op om de sneeuw te verwijderen. Het zou goed zijn dat we weer even een wintertje zouden krijgen. Al zou het alleen maar voor de jeugd zijn. Daar komt nog bij dat de corona ook een probleem is.”

Volgens weerman Piet Paulusma krijgen we in het weekend een klassieke kou-inval. Zaterdag later in de middag de eerste sneeuw. Volgende week sneeuwbuien en overdag lichte vorst; in de nachten meest matige vorst van -7 tot -8 graden. Piet verwacht over een week in het weekend een dooiaanval. Het zal er dus nog om spannen - met de verwachte sneeuw - of we binnenkort kunnen schaatsen.

De ijsvereniging heeft een stappenplan van de KNSB gekregen, dat is opgesteld in overleg met GGD en RIVM. Met de richtlijnen zal het lastig worden om iedereen op de ijsbaan te laten, denkt Sinnema. “Een aparte in- en uitgang is nog te realiseren. Maar hoe hou je afstand van elkaar op de bankjes om de schaatsen onder te binden? De toiletten moeten iedere keer gedesinfecteerd worden. Verder moet je volgens het stappenplan een aanzienlijk aantal vrijwilligers hebben om alles in goede banen te leiden. Maar wij zullen er alles aan doen om dit mogelijk te maken.”

Overigens nog een primeurtje: naar alle waarschijnlijkheid zal het jaarlijkse Spijkerstad op de ijsbaan plaatsvinden.

|Doorsturen

BuienradarAgenda