Nieuws

Vogelparadijs klaar voor recreatief rondje

HARLINGEN – De herinrichting en uitbreiding van Hegewiersterfjild is gisteren feestelijk afgerond. In de afgelopen drie jaar is er in samenwerking met aannemer Van der Wiel pakweg 30 hectare voormalige landbouwgrond ingericht als vogelparadijs.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC – Ubbo Posthuma)

“In de afgelopen drie jaar werd er meer dan 200.000 kuub grond afgegraven”, zei Klaas van der Wiel van het gelijknamige bedrijf uit Drachten. Het is een ideale broed- en pleisterplaats geworden, voor zowel wad- als weidevogels. “De afgegraven grond is gebruikt voor dijkverzwaring bij Lemmer waardoor het project kostenneutraal kon worden uitgevoerd”, aldus Van der Wiel.

Wethouder Harry Boon, tevens voorzitter van Vogelwacht Harlingen, vertelde dat er vijftien meter van het terrein af moest, voor de verdubbeling van de N31. “We kregen als compensatie de uitkijkhut en het pad er naar toe.” Boon prees de goede samenwerking met Natuurmonumenten en vroeg zich af welke stad zo’n uniek natuurgebied heeft. “Er zouden veel meer Harlingers hier een recreatief rondje moeten maken.”

Tot slot feliciteerde hij Natuurmonumenten met dit mooie gebied. Vervolgens werd een plaquette onthuld, waarmee de herinrichting officieel werd afgerond.

|Doorsturen