Nieuws

Vluchtelingen uit Harlingen picknicken op Terschellinger strand

Een twintigtal vluchtelingen die Harlingen wonen, ging vorige week vrijdag een dagje naar Terschelling. Zij doen mee aan de inburgeringscursus; drie dagdelen per week in de Maritieme Academie. Docente is Hennie Waldhuis.

Door Ubbo Posthuma

(Foto: HC – Ubbo Posthuma)

De cursus duurt 18 maanden en bestaat onder andere uit schrijven, lezen, luisteren, spreken, kennismaken met de Nederlandse maatschappij en oriëntatie arbeidsmarkt. Ze hebben allemaal een verplichte stage, veelal bij Hartman in Sexbierum en ook restaurant Oase in Harlingen. Om de taal te leren wordt hen aangeraden om vooral naar het Jeugdjournaal te gaan kijken. Ook is het belangrijk om kennis met de buren te gaan maken, of ze uit te nodigen voor een bakje koffie.

 

Een netwerk vrijwilligers helpt ze met heel veel dingen. Ze vinden het belangrijk dat de vluchtelingen, vooral uit Syrië en Eritrea, gecoacht worden. Volgens één van de vrijwilligers heerst er een plezierige sfeer in de klas. “Ze helpen elkaar in de les waar maar kan. Politiek is niet aan de orde. Het is een gemengde groep waar nu de vrouwen wat meer vertegenwoordigd zijn dan de heren.”

 

Vrijdagmorgen ging de hele groep met de boot naar Terschelling. Er werd een aanvraag voor subsidie bij de gemeente Harlingen ingediend. Deze werd toegekend en zo kon het uitstapje doorgaan. De eerste reactie van de groep, toen ze van de plannen hoorden, was overweldigend. Vond men het in het beging wel wat eng om met de boot te gaan varen, later was iedereen enthousiast.

 

Uit de tassen kwamen huisgemaakte Syrische koekjes en zoete gerechten. Eenmaal op Terschelling aangekomen ging het gezelschap per bus naar het strand bij paal 8. Voor de meesten was het de eerste keer dat ze het brede Noordzeestrand en de zee zagen.

 

De deelnemers vonden het prachtig en renden naar de zee. Er werden veel foto’s genomen en een jongen filmde alles op zijn mobiel en gaf een live verslag aan zijn familie in Syrië. Een andere deelnemer was ontroerd omdat het hem deed denken aan het strand in Syrië en aan de plaats waar hij had gewoond. Op het strand werd er geluncht en er werd een quiz gedaan. De vragen waren gemaakt waren naar aanleiding van de lessen die de deelnemers krijgen bij de inburgeringscursus. De sfeer was vrolijk en er werd spontaan gedanst op Syrische muziek uit de mobieltjes.

 

Terug met de bus naar West, waar de Brandaris werd bekeken en uitleg gegeven werd over de vuurtoren. Daarna een wandeling naar het hoge duin om te genieten van het uitzicht en te vertellen over de Nederlandse kust. De dag vloog verder voorbij en het subsidiegeld liet nog een consumptie op de boot toe, en de laatste etenswaren kwamen uit de tassen. Bij aankomst in Harlingen werden er veel handen geschud en ‘dank je wel’ gezegd. Iedereen had een geweldige dag gehad. 

|Doorsturen