Nieuws

Vluchtelingen niet nieuw in Harlingen

Harlingen gaat 170 vluchtelingen opvangen in een tijdelijke noodopvang, op een riviercruiseschip. Harlingen en de Harlingers zijn niet onbekend met de opvang van ontheemden. Joop van der Heide blikt terug.

Door Joop van der Heide

Het AZC aan de Wilhelminastaat, de voormalige Opleiding School der Rijkspolitie.

De vluchtelingenproblematiek, goed zichtbaar in het Groningse Ter Apel, heeft er mede toe geleid dat aan alle gemeenten is gevraagd om vluchtelingen op te nemen. Elke Veiligheidsregio moet voor 450 mensen noodopvang regelen. Dat geldt dus ook voor Friesland. De gemeente Harlingen organiseert daarom een plek waar 170 vluchtelingen een tijdelijk onderdak kunnen krijgen, op een riviercruiseschip dat aan de sportsteiger in de buitenhaven, nabij visafslag en camperplek, wordt afgemeerd. Burgemeester Sjerps: “We hebben bewust deze stap gezet omdat we op deze manier de regie in eigen hand houden. Tijdelijk huisvesten op een boot die we kunnen neerleggen waar we willen.” Ook is aangegeven dat de mensen die op de boot worden opgevangen, elkaar goed moeten kunnen verdragen. De ruimtes op de boot zijn immers klein.

Harlingen en de Harlingers zijn niet onbekend met de opvang van ontheemden c.q. vluchtelingen. Want in 1579 vestigt zich een aantal doopsgezinde vluchtelingen uit Vlaanderen in Harlingen. Ze blijken van belang te zijn voor de economische en sociale ontwikkeling van de stad. Het jaar 1685 kenmerkt zich door de komst van protestante vluchtelingen uit Frankrijk. In 1962 komen er Molukkers naar Nederland en ze krijgen onder andere in Harlingen huisvesting in het voormalige Algemene Ziekenhuis. Het gebouw krijgt de naam Ostoerio (Onderlinge Stichting Tot Opzet en Recreatiecentra In Oprichting). In 1979 komen er 67 Vietnamese vluchtelingen naar Harlingen, ze worden gehuisvest in het zusterhuis van het Algemene Ziekenhuis. Dat gebouw stond aan het Tipelplein. In de Wilhelminastaat worden in 1997 400 asielzoekers in de voormalige Rijkspolitie Opleidingsschool ondergebracht.

Buitenlandse keuken

De komst van deze nieuwe ‘tijdelijke’ vluchtelingen, roept bij een groot aantal Harlingers nostalgische gedachten op. Bijvoorbeeld in Ostoerio namen de Harlingers, die op vrijwillige basis voor begeleiding zorgden, deel aan de feestavonden of smulden mee met de Indische keuken. Dat gold zeker toen het AZC aan de Wilhelminastraat zijn poorten opende. Workshops, kunstuitingen en vooral de buitenlandse keuken werden (en worden) door de Harlingers bijzonder gewaardeerd.

Ook nu zal er van Harlingers gevraagd worden om op vrijwillige basis mee te werken aan een goed verblijf in Harlingen voor deze vluchtelingen. Voordelen geeft de komst van deze nieuwe Harlingers natuurlijk ook. Er moet gegeten worden dus een speciaal team zal de boer op om boodschappen te doen. Er kan ook gedacht worden om met de nieuwe Harlingers een stadswandeling te ondernemen waarbij een vertaling voor de gasten optioneel is en weggelegd voor vluchtelingen die hier al een onderkomen hebben. De inzet van het stadsgidsenteam zou ook een mooie kans zijn om nader kennis te maken met de stad en haar inwoners. Interesse om mee te doen, neem dan contact op met de gemeente Harlingen via 0517-492222 of stuur een mail naar info@gemeenteharlingen.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda