Nieuws

Vloot van 42 ronde en platbodemschepen onderweg naar Harlingen

Begin deze week hebben 42 ronde en platbodemschepen vanaf de Beulakerwijde bij Giethoorn koers gezet naar Harlingen. Daar zullen deze ‘smallships’ de tallships ontmoeten. Morgen vaart de vloot langs Leeuwarden en Franeker richting Harlingen. De verwachting is dat de schepen tussen 13.00 en 14.00 uur over het van Harinxmakanaal komen aanvaren.

Tijdens The Tall Ships Races Harlingen zijn de ronde en platbodemschepen te bekijken in de zwaaikom van de Zuiderhaven en de aangrenzende Rozengracht. De tocht van Noordwest Overijssel naar de eindbestemming Harlingen is georganiseerd door de VSRP, de vereniging van schippers van ronde en platbodemjachten. Deze vereniging draagt het traditionele zeilen in stoere schepen uit, met houten masten, zijzwaarden, oude rompvormen en de windvaan in top.

Op de route vanaf Noordwest Overijssel hebben ze deels de oude turfroute gevolgd via Steenwijk en Ossenzijl naar het Tjeukemeer. Vandaar is de vloot richting de museumhaven van Terherne gevaren. Vandaag is de kade van Wergea vrijgemaakt, waar de schepen zullen aanleggen. Morgen vaart de vloot met vlaggen versierd langs Leeuwarden en Franeker richting Harlingen. Van vrijdag 3 augustus tot en met maandag 6 augustus maken ze onderdeel uit van de Tall Ships Races.

|Doorsturen