Nieuws

Vlonder in de tuin

Wanneer je liever niet teveel bestrating in je tuin hebt, is een vlonder het overwegen waard. Een vlonder heeft een warme en natuurlijke uitstraling en is een prima keuze als terras of onder een overkapping. Daarnaast is een vlonder ook aangenamer om op blote voeten overheen te lopen dan stenen of tegels, dus ook langs het water of bij een zwembad is een vlonder ideaal.

 

Vlonder soorten

Het onderscheid tussen de verschillende soorten vlonders wordt gemaakt op basis van het materiaal dat wordt gebruikt voor de vlonder. 

 

Houten vlonder

De houten vlonder is met afstand de meest voorkomende soort vlonder. Deze populariteit komt door de natuurlijke uitstraling van hout, waardoor een houten vlonder in bijna elke tuin past.

 

Er zijn veel verschillende soorten hout verkrijgbaar, waarbij de verschillen hem voornamelijk zitten in de prijs en levensduur van het hout. Zo gaat hardhout erg lang mee, maar is het wel flink duurder dan andere soorten hout. Voor mensen met een kleiner budget is geïmpregneerd grenen- of vurenhout een interessante optie. Deze soorten hout zijn goedkoper dan hardhout, maar gaan dus wel wat minder lang mee.

 

Composiet vlonder

Naast houten vlonders zijn vlonders van composiet tegenwoordig ook erg in trek. Composiet is een materiaal dat een mengsel is van kunststof en vezels. Composiet heeft amper onderhoud nodig, is goed bestand tegen water en is bovendien te krijgen in veel verschillende soorten kleuren en motieven. Ook is het zo dat composiet zijn kleur behoud, waar hout na enkele jaren juist grijs kan verkleuren. Composiet is dus een ideaal materiaal voor een vlonder, maar houd er wel rekening mee dat het duurder is in de aanschaf dan hout.

 

Vlonder onderhoud

Een composiet vlonder heeft zo goed als geen onderhoud nodig, maar voor een houten vlonder is het advies om deze in ieder geval twee keer per jaar te behandelen en schoon te maken. Wanneer je een vlonder van hardhout hebt, kun je deze insmeren met een speciale olie. Vlonders van andere houtsoorten kun je beitsen en lakken om te zorgen dat ze langer meegaan en mooi blijven.

|Doorsturen

BuienradarAgenda