Nieuws

Vijf tips voor de beginnende hardloper

Voor degene die aan huis gekluisterd is door thuiswerken is het fijn om buiten te sporten. Je ziet ze dan ook veel meer dan anders: joggers. Maar als je begint met hardlopen moet je oppassen voor blessures. Door op de juiste wijze te sporten voorkom je ze. Hierbij vijf adviezen. 

1. Trek goede schoenen aan

Ga niet op oude sneakers hardlopen. Koop hardloopschoenen, want die zitten een stuk comfortabeler. Wil je echt zeker zijn van goede schoenen ga dan naar een sportzaak. Je kunt aangeven dat je een starter bent en wat je budget is. Goede schoenen zorgen ervoor dat je niet snel de handdoek in de ring gooit en bovendien is het leuk om meteen een leuke outfit te scoren. Hou het daar bij en laat je niet afleiden door die blitse meisjes fiets of jongens fiets

2. Kijk uit voor overbelasting

Heb je nog nooit hardgelopen? Bouw het rustig op, want hardlopen is hard werken. Met name je rug, knieën en hart worden zwaar belast. Ga je te snel van start met hardlopen dan heb je grote kans dat je lichaam overbelast raakt. Volg een schema en bepaal een doel dat haalbaar is. Wissel af tussen lopen en wandelen. Na een tijdje lukt het je om een heel rondje hard te lopen. 

3. Rekoefeningen

Ben je klaar met hardlopen? Start direct na het hardlopen dan met rekoefeningen, want dan zijn je spieren nog niet koud, maar warm en soepel. Rekken is goed voor je, want hiermee verbeter je de flexibiliteit van je lichaam. Je kan van te voren eveneens rekoefeningen doen, zo voorkom je dat je te stijf begint met de training. 

4. Krachttraining

Naast hardlopen is het goed om krachttraining te doen. Op die manier zorg je ervoor dat je een goede spierkracht krijgt in je benen en romp. Dat bevordert een goede loophouding. Voor krachttraining hoef je heus niet naar de sportschool. Thuis kun je zonder gewichten ook heel erg goed de buik- en rugspieren trainen. Op internet staan diverse filmpjes die je daarbij kunnen helpen. 

5. Rust en variatie 

Ga niet iedere dag een rondje hardlopen, maar bouw een rustdag in. Doe een klusje, repareer de kinderfiets van je zoon of dochter. Het is namelijk voor een beginner raadzaam om na twee dagen hardlopen een rustdag in te plannen. Het is voor je spieren en lichaam erg goed om een dag te herstellen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er genoeg variatie zit in je trainingsschema. Ga bijvoorbeeld voor een duurloop en de volgende dag voor een intervaltraining. 

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda