Nieuws

Vijf technieken die gebruikt kunnen worden bij het 3d printen

Als je zelf de eigenaar bent van een 3d printer dan is het goed om te weten dat je diverse technieken kunt gebruiken om een product te ontwikkelen. Ditzelfde geldt ook als je de klant van een 3d printing service bent.

Op deze manier is 3d printen Utrecht mogelijk. 3d printen Amsterdam kan natuurlijk ook door middel van zo’n bedrijf, net zoals in andere delen van het land. Welk techniek gebruikt zal worden hangt natuurlijk van je design af. Het is slim om je van tevoren te laten adviseren door een expert, want het kan best moeilijk zijn. De specialist zal rekening houden met je wensen en design, maar kijkt ook naar de doeleinden van het product. Het is tevens verstandig om zelf informatie op te zoeken over de technieken, zoals dit artikel.

Fused Deposition Modeling

FDM is een techniek waarbij een spuitmond ingezet zal worden. Dit onderdeel kan verplaatst worden en zal een dunne maar toch lange draad thermoplastisch materiaal op elkaar leggen. Dit is in principe hoe Fused Deposition Modeling werkt. Het driedimensionaal product zal eigenlijk laag voor laag opgebouwd worden. De meeste 3d printers voor particulieren zullen over het algemeen deze techniek gebruiken. Dit kan helaas best nadelig zijn. Op het oppervlak van een FDM product kun je meestal de printlagen duidelijk zien. De lagering zul je bij een professionele 3d printer juist niet zien.

Selective Laser Sintering 

SLS is hoe Selective Laser Sintering over het algemeen genoemd wordt. Dit is een veelgebruikte techniek voor 3d printen. Selective Laser Sintering werkt met behulp van een laser. Dit zal een laag poeder omsmelten, dat uiteindelijk dan een vast product wordt. Bij SLS wordt het poeder glad getrokken, maar het wordt tevens plaatselijk gelaserd. Het platform zal hierna steeds een klein stukje zakken. Bij elk laag zal de laser dan poeder dus plaatselijk smelten, wat ook wel gesinterd wordt genoemd. Hierdoor zal het verharden, waardoor je uiteindelijk een echt driedimensionaal item in handen hebt.

Multi Jet Modeling

MJM is de veelgebruikte afkorting voor Multi Jet Modeling. Dit is een 3d printtechniek waarbij gesmolten druppels kunststof laag voor laag op elkaar worden gespoten. Tussen de lagen door zal het materiaal worden uitgehard. Bij Multi Jet Modeling wordt het product opgebouwd door lagen van slechts 32 micron. Door de 32 micron zullen de objecten die geprint zijn met de MJM methode een zeer glad oppervlakte hebben. Daarnaast is de detailleringsniveau bij deze items ook zeer hoog.

Digital Light Processing

Digital Light Processing wordt ook wel DLP genoemd en zal gebruikmaken van een fotopolymeer. Dit is noodzakelijk om 3d te kunnen printen. Het fotopolymeer wordt met behulp van licht tot een vast product ontwikkeld, dit wordt gedaan door een kleine beamer. De beamer zal in een keer de hele contour projecteren op het fotopolymeer. Het oppervlak zal daarna uitharden. Vervolgens wordt het een laagdikte omhoog getild. Deze laag zal dan belicht worden door de beamer waardoor het dus weer uithardt. De beamer gaat dan weer naar de volgende laag, enzovoort.

Stereolithografie

Stereolithografie staat ook wel bekend als SLA. Het is een 3d print techniek waarbij een UV laser gebruikt wordt. Daarnaast is een vloeistofbad met hierin een UV gevoelig vloeistof polymeer tevens nodig. De UV laser zal de vloeistof laag voor laag belichten. Dit doet de laser puur op de locaties waar de vloeistof uit moet harden. Je kunt SLA gebruiken om producten in een natuurlijk gekleurd materiaal te printen. Het object zal een glad oppervlak hebben en deze techniek is geschikt voor printen van details. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda