Nieuws

8 september t/m 15 december 2018

Vier het Landschap

Vier kunstenaars geven dit najaar hun visie op het landschap bij Galerie de Vis in Harlingen. Samen tonen ze onze leefomgeving in al haar pracht en veelzijdigheid: vertes, akkers, havens, landerijen en horizonnen in uiteenlopende kleuren, contrasten en ritmes.

Rasschilder Robert Vorstman brengt werk in zijn kenmerkende directe stijl. Trefzeker legt hij de alledaagse werkelijkheid vast, of het nu een haven is, een strand of een panorama. Zijn rake penseelstreken zijn echter niet te danken aan een rechtstreekse weergave van de werkelijkheid: hij maakt zijn schetsen ter plekke buiten, maar werkt die pas later in zijn atelier uit.

Het tegenovergestelde doet landschapsschilder pur sang, Gertjan Scholten-Albers. Hij schildert ‘en plein air’. Te midden van het geurende gras, de ritselende bladeren, het vers gemaaide graan laat hij het landschap op zich inwerken en legt direct vast wat hij ‘proeft’. Met oranje luchten, paarse bomen en andere natuurvreemde kleuren zet hij de omgeving naar zijn hand, al naar gelang zijn stemming, ‘nat in nat’, zeer pasteus, met een enorme kleurintensiteit.

Bij Birgit ten Berge is vaak niet het landschap, maar de architectuur daarvan leidend. Door bijvoorbeeld te spelen met de afmetingen en verhoudingen van het doek zet ze bekende landschapselementen in een nieuw kader. En door meerdere landschappen in een afgewogen spel van ritme en kleur op één doek te rangschikken weet ze fascinerende harmonische composities te maken; een visueel avontuur.

De werking van het licht staat centraal in het werk van Christiaan Kuitwaard. Zoals Leonardo Da Vinci de Mona Lisa met tientallen flinterdunne lagen transparant glazuur haar mysterieuze glimlach gaf, zo laat Kuitwaard bij stillevens en tijdloze landschappen het zichtbare en het onzichtbare in elkaar overvloeien. Door dit zogenoemde ‘sfumato-effect’ schildert hij als door een melkglazen bril: uit zijn werk spreekt een stille, schimmige atmosfeer waarin alleen de essentie van het onderwerp overeind blijft.

De expositie bij Galerie de Vis is tot en met 15 december te zien op donderdag en vrijdag van 12.30 tot 16.00 uur en op zaterdag vanaf 11.00 uur.

|Doorsturen