Nieuws

Videobellen vereist andere manier van praten dan face-to-face gesprekken

Iedereen die dit jaar aan online vergaderingen heeft deelgenomen of een online evenement heeft bijgewoond zal zich erin kunnen herkennen: mensen die tegelijkertijd beginnen met praten, lange stiltes die vallen of zinnen die compleet wegvallen doordat er geen overzicht is. Het kan na iedere moeilijkheid weer 10 tot 15 seconden duren voordat het gesprek weer opgepakt wordt, blijkt uit onderzoek van de Oxford Universiteit. 

 

Videobellen via programma’s als Zoom, Skype of Teams zorgt ervoor dat mensen opnieuw moeten leren praten. Sommigen zijn stil op het moment dat er input van ze verwacht wordt, terwijl anderen hetzelfde moment aangrijpen om te beginnen met praten. Een normale stilte in een gesprek duurt slechts 0,1 seconde. Een probleemloos gesprek wordt dus gevoerd wanneer er korte stiltes zijn in het gesprek. Wanneer er een perfecte internetverbinding is zijn de problemen in vergaderingen dan ook een stuk kleiner. Voorwaarde hiervoor is dat beide partijen een uitstekende verbinding hebben. Dit is echter lang niet altijd het geval. 

 

Jochem Kaastra is werkzaam als redacteur voor de sectie Gadgets bij het technologie-platform Techspring en heeft een goede tip voor thuiswerkers. “Zeker voor wie veel in online meetings zit, is een goede router onmisbaar. Waar je ook zit, op zolder of in het tuinhuis, met de juiste router profiteer je van een snelle internetverbinding. Een 4G router is bijvoorbeeld praktisch op plekken waar er geen toegang is tot verbindingen via glasvezel of ADSL. Deze router is zelfs makkelijk mee te nemen zodat er ook onderweg altijd hetzelfde netwerk is voor je apparaten.”

 

Wanneer er problemen optreden, bijvoorbeeld doordat twee personen tegelijkertijd een vraag willen beantwoorden, dan duurt het zo’n 10 tot 15 seconden voordat het gesprek weer hervat kan worden. Op het moment dat dit meerdere keren in een meeting gebeurt, kan dit in het ergste geval leiden tot het afbreken van het gesprek. Door een vertraging op de lijn ontstaan er misverstanden. Als de ander bijvoorbeeld een seconde niet op een vraag reageert, denkt de vraagsteller al snel dat de ander hem of haar niet heeft verstaan. In dit geval wordt de vraag vaak herhaalt op het moment dat de ander net begint met antwoorden. 

 

Er zijn een aantal manieren om ervoor te zorgen dat onlinegesprekken zo soepel mogelijk verlopen. De belangrijkste hierbij is structuur. Zo werkt het erg goed om een gespreksleider aan te wijzen die de vragen stelt en in het geval van onduidelijkheid aangeeft wie het woord kan nemen. Ook eenvoudige afspraken, zoals het opsteken van de hand om de beurt te krijgen, kan goed werken. Dit moet dan wel worden opgevolgd door de gespreksleider en alle deelnemers aan het gesprek dienen zich aan de regels te houden. Ook kan het een signaal zijn dat iemand wil gaan spreken door de microfoon aan te zetten of de camera. Dit is dan een teken dat iemand wat wil zeggen. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda