Nieuws

Vestdijk-weekeinde in Harlingen

Zaterdag 10 november vanaf 14.00 uur in de Grote Kerk van Harlingen: de prijsuitreikingen van de Anton Wachter- en Ina Damman-prijs, en daarnaast de ontknoping van de schrijfwedstrijd ‘Schoolliefde’ van rsg Simon Vestdijk. Er wordt een boekwerkje van de 17 ingezonden Schoolliefde-verhalen gepresenteerd. De toegang is gratis. Naast de prijsuitreikingen is er muziek, zijn er lezingen en kan men gesigneerde boeken van de winnares kopen. ’s Avonds is er een literaire avond in de Grote Kerk (entree 8 euro).

Elf schrijvers en schrijfsters die eerder de Anton Wachterprijs wonnen, komen naar de literaire avond. Zij gaan in discussie onder leiding van twee presentatoren. De hoofdsponsor van het Vestdijk evenement, Lân Fan Taal, organiseert zondag het sluitstuk van het weekend ‘Terug tot Anton Wachter’. Dan spelen Douwe Kooistra en Oleg Fateev voor genodigden de voorstelling ‘Waddingen’. Voor deze bijzondere voorstelling (zie kader) is nog een aantal (gratis) plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen een mail sturen naar Hilde de Jong e.d.jong@home.nl; u bent dan van harte welkom op zondagochtend 11.15 tot 12.00 uur in Hotel Anna Casparii (Noorderhaven 69).

 

Speciaal voor de eerdere winnaars zijn er twee korte Vestdijk wandelingen samengesteld van de Noorderhaven naar de Grote Kerk en vice versa. Daarbij voert de wandeling ook door de Roepersteeg waar aan de Voorstraat kant het geboortehuis van Simon Vestdijk staat. Aan de zijgevel is deze week het gerestaureerde bord geplaatst dat aan geeft dat Vestdijk daar in 1898 werd geboren. Het bord is door Schilder Schakenbos gerestaureerd.

 

Morgen wordt de Anton Wachterprijs voor de twintigste keer uitgereikt, en de Ina Dammanprijs voor de tiende keer. De Anton Wachter debuutprijs werd door het Centraal Comité 1945 in 1977 ingesteld. Damman volgde in 1999 en is door de Vestdijkkring geïnitieerd. De AW-prijs was 21 maal beschikbaar maar Arnon Grunberg stuurde in 2000 onder pseudoniem Marek van der Jagt een werk in en je kunt niet twee keer een debuutprijs winnen dus die is toen niet uitgereikt.

 

Dit jaar heeft Ellen de Bruin de prijs in de wacht gesleept met haar debuut roman ‘Onder Het IJs’. Maarten ’t Hart krijgt dit jaar de Ina Dammanprijs voor zijn essay over Vestdijk en de aandacht die hij aan de schrijver besteedt. Van de zeventien schrijvers en schrijfsters die nog in leven zijn en die de prijs hebben gewonnen komen er zeker elf naar Harlingen om de feestelijkheden mee te maken. Door leerlingen van de rsg Simon Vestdijk zijn 17 verhelen over schoolliefde ingestuurd. Opvallend: vijftien zijn van de hand van meisjes en twee van jongens.


‘Waddingen’

Harlingen vormde het decor voor enkele bekende werken van Simon Vestdijk en in 1952 situeerde Theun de Vries zijn roman ‘Anna Casparii of Het Heimwee’ in Harlingen. De roman schetst een schitterend beeld van het leven in de Friese havenstad van meer dan honderd jaar geleden. In het boek heet de stad ‘Waddingen’.

Tijdens deze voorstelling leest verhalenverteller Douwe Kootstra enkele tot de verbeelding sprekende fragmenten voor uit de roman. Daarbij wordt hij begeleid door de befaamde bayanspeler Oleg Fateev. Douwe Kootstra is verteller, schrijver en gids van literaire wandelingen. Als verhalenverteller put hij graag uit de collectie van de bekende verzamelaar Dam Jaarsma met verhalen over bijgeloof, spoken, dominees, duivels en geheimzinnige verschijningen. Douwe Kootstra (www.douwekootstra.nl) is tevens secretaris van het Theun de Vries Genootschap.. Oleg Fateev werd geboren in Moldavië, studeerde af als bayanspeler en dirigent aan de muziekacademie in Moskou en speelt Russische (volks)muziek, bewerkingen van klassieke werken en eigen composities. Oleg Fateev (www.oleg.nl) treedt op met zijn eigen trio, houdt soloconcerten en werkt mee aan diverse theaterproducties.


 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda