Nieuws

Verhalen over 200 jaar zeevaartschool

Dr. Jur Leinenga geeft woensdag 23 januari een lezing in het Hannemahuis over tweehonderd jaar Zeevaartschool. Harlingen heeft een lange geschiedenis op het gebied van maritiem onderwijs: in ons land is het - na Amsterdam - de gemeente met de oudste traditie op dit gebied.

In 1818 werd door de Maatschappij van het Nut de School voor Wis- en Zeevaartkunde opgericht. In de twee eeuwen die daarop volgden kwamen er nieuwe opleidingsscholen bij voor machinisten en binnenvaartpersoneel. ‘Harlingen’ werd een begrip voor een degelijke opleiding op scheepvaartgebied, met een vooropleiding voor leerlingen die wat ondersteuning nodig hadden. Zo werd de stap van matroos tot koopvaardijofficier voor velen haalbaar. Na hun opleiding konden de geslaagden kiezen voor de traditionele kustvaart vanuit Harlingen, maar ook voor de vaart op Azië vanuit Amsterdam. Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van het zeevaartonderwijs in Harlingen 1818-2018 schreef Jur Leinenga in opdracht van de Maritieme Academie Harlingen het boek ‘Leren navigeren, 200 jaar maritiem onderwijs in Harlingen’, dat in 2018 uitkwam bij de WalburgPers in Zutphen. Hoe het allemaal was kan voor een deel gehaald worden uit archieven. Dat vertelt het verhaal vooral vanuit het schoolbestuur, en daarom kan het verhaal van (oud-)medewerkers en (oud-)leerlingen niet gemist worden. Maar zijn alle verhalen betrouwbaar? Waar leg je als onderzoeker de lat? Wat doe je bijvoorbeeld met een interview van een honderdjarige? Jur Leinenga vertelt onder andere over de struikelblokken en bijzondere vondsten en ontmoetingen tijdens zijn onderzoek en het schrijfproces.

 Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: € 5 inclusief koffie/thee. Aanmelden: 0517-413658 of museum@harlingen.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda